Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poslední okamžiky elitního pilota: Ruského generála měla zabít střela Stinger

Autor: štt - 
5. června 2022
14:51

Ukrajinská armáda si připsala další zářez. Na konci května se jim podařilo sestřelit letadlo, za jehož kniplem seděl ruský generál Kanamat Botašev (†63). Nyní se na sociálních sítích objevily záběry zachycující osudné chvíle. Po úmrtí elitního vojáka Putin utrpěl další ztrátu. Ukrajinci na východě země zabili zástupce velitele speciálních sil.

2. června s konalo rozloučení s ruským pilotem Kanamatem Botaševem, který na konci května zahnul v bojích na Ukrajině. Pohřební ceremoniál se uskutečnil v jeho rodném Karačajevsku, nacházejícím se u hranic s Gruzií, informoval server babel.ua.

Jednalo se o nejvýše postaveného ruského pilota, který byl ve válce zabit. Od počátku konfliktu se ukrajinským silám podařilo zneškodnit deset generálů velících nepřátelské armádě.

Na sociálních sítích se objevily záběr těsně předcházející chvíli, kdy střela Stinger zasáhla jedno ze dvou letadel, které řídil třiašedesátiletý zkušený pilot. K zásahu došlo na východě Ukrajiny v Luhanské oblasti. Dvoučlenná formace Suchojů Su-25 letěla nízko nad zemí, když je zaměřily obranné síly ukrajinské armády.

Botaševova smrt byla oznámena ve chvíli, kdy Putin sčítal nečekané ztráty a připravoval se na další tažení. Kromě zkušeného vojáka ruská armáda přišla o významný kus letecké techniky. Sériová výroba Suchojů začala již v roce 1978 a cena jednoho kusu se pohybuje kolem čtvrt miliardy korun. Celkově se Ukrajincům podařilo zničit přes 200 ruských letadel.

Pár dní Botaševově smrti se ukrajinskému dělostřelectvu podařilo zabít podplukovníka Zaura Dimajeva, zástupce velitele 4. praporu pluku speciálních sil Achmata Kadyrova. Ve chvíli, kdy projížděl ve vojenském SUV vesnicí Kamyševacha, zasáhl jeho vůz granát.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Na sociálních sítích se objevily záběry ukazující chvíli těsně před sestřelením ruského generála.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa