Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kyjevem otřásl mohutný výbuch. Chvíli před ním houkaly sirény. A konec války je prý na dohled

Aktualizováno -
5. června 2022
09:52
Autor: ČTK - 
5. června 2022
08:17

V Kyjevě se dnes ráno ozvalo několik výbuchů, informovala agentura Reuters. Podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička nikdo nezemřel, ale jeden člověk utrpěl zranění a musel být převezen do nemocnice. Svědci viděli nad městem po explozích stoupat dým. Příčiny výbuchů nejsou zatím známé. Před explozemi byly v Kyjevské oblasti slyšet sirény, jež varují před leteckým útokem. Podle některých zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters, šlo o ruské bombardování, jehož cílem byla železniční síť. Ruská agrese na Ukrajině trvá už přes 100 dní, podle ministra obrany Oleksije Reznikova by mohla skončit do konce roku.

O několika explozích ve dvou kyjevských čtvrtí informoval na síti Telegram také kyjevský starosta Vitalij Kličko, který ale nesdělil další detaily. Na místě podle něj zasahují záchranáři. „Několik explozí v kyjevských čtvrtích Darnycja a Dniprovskyj,“ napsal Kličko na telegramu. „Na místě zasahují záchranáři,“ dodal.

Podle ukrajinské společnosti Energoatom přeletěla dnes ráno jedna z ruských raket nebezpečně nízko nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou. „Byla to nejspíš ta raketa, která byla vypálena ve směru na Kyjev,“ uvedl Energoatom na telegramu. Podle agentury Reuters tyto zprávy nebylo možné nezávisle ověřit.

„Agresor i nadále vede raketové a letecké útoky na civilní a vojenskou infrastrukturu v naší zemi, a to hlavně v Kyjevě,“ uvedl generální štáb ukrajinské armády.

Častost útoků na ukrajinské hlavní město se snížila poté, co se ruská vojska stáhla z Kyjevské oblasti. Raketový útok ruské jednotky podnikly například na konci dubna, kdy byl v Kyjevě na návštěvě generální tajemník OSN António Guterres.

Konec války na dohled?

Válka na Ukrajině by podle optimistického odhadu mohla skončit do konce roku, uvedl na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj západní státy nepodporují dostatečně Ukrajinu. Uznal ale, že situace s dodávkami těžkých zbraní se v poslední době zlepšuje, informovala stanice CNN.

Reznikov uvedl, že je „těžké odhadnout, kdy válka skončí, ale můj optimistický odhad je, že skončí do konce roku“. Tento týden generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že státy Severoatlantické aliance se musí připravit na dlouhý a opotřebovávací konflikt.

Reznikov v Bratislavě uvedl, že Ukrajina se nachází „ve válečném stavu bez odpovídající podpory demokratického světa“. Dodal, že jeho země stále potřebuje těžké zbraně, jako tanky, houfnice, systémy protivzdušné ochrany či raketomety. „V prvních měsících války jsme se zaměřili na získání protitankových a protivzdušných zbraní, nyní se ale způsob vedení války změnil a potřebujeme těžké zbraně,“ uvedl.

Dodání těžkých zbraní Ukrajině oznámila či zvažuje řada zemí. Británie chce Kyjevu poskytnout raketomety M270, Německo houfnice či systém protivzdušné obrany Gepard a USA raketový systém HIMARS.

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Expert o spekulacích o nemoci či smrti ruského prezidenta: Putinova izolace a děsivá zpráva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa