Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragická bilance bojů na Ukrajině: Zemřelo už minimálně 78 dětí, tvrdí ombudsmanka

Autor: ČTK, sova - 
11. března 2022
14:46

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo zabito 78 dětí a více než 100 dalších bylo zraněno, uvedla v pátek ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Kolik obětí si vyžádaly boje ve městech Mariupol, Volnovacha na východě země a Irpiň v Kyjevské oblasti, nebylo možné stanovit, poznamenala agentura Interfax-Ukrajina.

Podle operativních informací přijeli ve čtvrtek do nemocnice v Brovarech v Kyjevské oblasti otec s patnáctiletým synem, kteří se dostali ve svém voze pod ruskou palbu, píše ukrajinská tisková agentura. V Nižynu v Černihivské oblasti bylo podle ní při ostřelování poškozeno mimo jiné 17 škol. Starosta Charkova Ihor Terechov řekl, že v jeho městě je poškozeno 48 škol.

„Takové počínání ruských okupačních sil je v přímém rozporu s Haagskými a Ženevskými úmluvami. Agresor nadále porušuje základní práva dětí – právo na život a zdravotní péči každému dítěti na světě zaručuje Úmluva OSN o právech dítěte,“ uvedla Denisovová.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva od počátku ruské invaze na Ukrajinu potvrdil úmrtí 564 civilistů, z toho 41 dětí, informuje Reuters. Skutečný počet obětí bude podle něj patrně mnohem vyšší.

Úřad OSN zveřejňuje pouze údaje o civilních úmrtích a zraněních, které sám nezávisle ověřil. Bilance například nezahrnuje města Volnovacha, Mariupol či Izjum, kde se odehrávají prudké boje a panuje tam podezření na stovky civilních obětí.

Video  Válka na Ukrajině: Jak o tom mluvit s dětmi?  - Videohub
Video se připravuje ...

Válka Rusko vs. Ukrajina
8:50
Dnes

Ukrajinský soud poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského. Je podezřelý z nezákonného nákupu státních pozemků, píše Ukrinform.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Video se připravuje ...
Další videa