Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Horší než Pražské jaro, Zetkaři ať jdou do…“ Putin ztratil podporu „ruského Lennona“

Autor: mav - 
3. června 2022
19:30

Andreje Makareviče (69) někdy západní média označují za ruského Lennona nebo McCartneyho. V Rusku patří mezi nejslavnější rockery, vede jednu z nejstarších rockových kapel Mašina Vremeni (Stroj času). Ještě před pár lety byl na straně Kremlu, s prezidenty Vladimirem Putinem a Dmitrijem Medveděvem se ochotně předváděl a podporoval jejich vládu. Nějakou dobu už však přituhující režim kritizuje, se vpádem na Ukrajinu ze země odešel a za kritická vyjádření si vysloužil nálepku zrádce.

Legendární Beatles Makarevič hltal od mládí; v roce 1969 založil Mašinu Vremeni, jednoho z prvních pionýrů rocku v Sovětském svazu, hlavní inspirací byla právě anglická čtveřice. Když prezident Putin roku 2003 aplaudoval Paulu McCartneymu na Rudém náměstí, po pravém boku měl moskevského starostu – a po levém Makareviče. Samozřejmě nesměl chybět beatlesácký hit Back in USSR – Zpátky v SSSR.

O pět let později tamtéž kytarista a zpěvák Makarevič koncertoval na podporu Putina a jeho následníka Dmitrije Medveděva – ten se zrovna chystal na volby, aby mohl Putina načas vystřídat v prezidentské funkci. Vůbec rockerovi nevadilo, že jde o neoficiální kampaň. „Skutečně Putina a Medveděva podporuji,“ svěřil se tehdy Rádiu Svoboda.

Nyní už to vidí jinak. Přinejmenším od března 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. „Pánové, přátelé, nepřátelé, informátoři a trollové! Jen jedna otázka! Řekněte mi - když děláme všechno správně - proč je celý svět proti nám?“ ptal se na facebooku. „Chápu, že Amerika je náš hlavní geopolitický protivník, ale celý svět? Dokonce i Číňané se zdrželi hlasování. Je to proto, že my sami máme pravdu a celý svět je na ho*no?“

Poslanec: Je to zrádce a kolaborant

Záhy vypukly boje na Donbase, separatisté podporovaní tiše Moskvou vyhlásili Doněckou a Luhanskou republiku. Makarevič v srpnu 2014 vyrazil do Svjatohirsku v Doněcké oblasti zahrát ukrajinským dětem vyhnaným z domovů.

„Kolaborace s fašisty!“ hřímal tehdy ruský poslanec Jevgenij Fjodorov a chtěl zpěvákovi odebrat ruská vyznamenání, jak tehdy informovala Svobodná Evropa. Předloni zase Makarevič podporoval běloruský disent a občanské nepokoje proti podvodnému volebnímu vítězství diktátora Alexandra Lukašenka.

Mašina Vremeni, 1987. Kytara a zpěv Andrej Makarevič.

A když Vladimir Putin vpadl na Ukrajinu, Makarevič vlast opustil, tak jako řada dalších intelektuálů, umělců a prostě lidí nesouhlasících s Putinovými kroky. Makarevič konkrétně zamířil do Izraele, po matce má židovskou krev (po dalších předcích také běloruskou, řeckou a polskou).

„Slýchám, že co se dnes děje ve světě, se nazývá ‚střetem civilizací‘. Ne, lidi. Tohle je boj civilizace s něčím jiným,“ vyjádřil se nedávno na facebooku.

Jako v Praze v 1968, ale horší

„Zprávy z Ruska nečtu. Ta kvanta lží, co tam vycházejí, to nechci ani vidět. Před dvěma měsíci jsem vypnul komentáře na mé facebookové stránce, svět se velmi polarizoval. Kdo mě podporuje v mých názorech a pocitech, mě podporuje i tak, to vím. A kdo se mnou nesouhlasí, mě nezajímá, nemám naprosto žádnou chuť s nimi diskutovat,“ řekl v rozhovoru pro Nastojaščeje Vremja neboli Current Time, partnerskou televizi Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda a Hlasu Ameriky (rovněž sídlí v Praze). „Dokud se nebojovalo a lidé neumírali, soudil jsem, že na ty věci mohou být různé názory. Ale když to najednou přerostlo do války a někdo křičí, že je to správné, tak ho prostě škrtám. Kdo píše písmeno Z, ať jde do pr*ele.“

Zavzpomínal i na rok 1968 a invazi vojsk Varšavské smlouvy, která jela potlačit Pražské jaro. Tehdy se také někteří sovětští intelektuálové a disidenti Čechoslováků zastávali: „Když sovětské tanky vstoupily do Prahy, byla to podobná situace. Já jsem však byl ještě mladý a nedokázal jsem to pořádně zhodnotit. Myslím, že tu je mnoho podobného. Akorát rozsah té pohromy na Ukrajině je mnohem horší, než co se tehdy dělo v Praze.“

Video  Michal Kocáb v Prostoru X o ruské agresivitě  - reflex.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa