Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Putin se zbavil velitele ruských vojsk na Ukrajině? Generála Dvornikova týdny nikdo neviděl

Autor: rix, ČTK - 
1. června 2022
15:08

Putin po blamáži s obléháním Kyjeva postavil do čela svých vojsk šedesátiletého generála Alexandra Dvornikova, který velel například ruským operacím v Sýrii. Ve funkci velitele „speciální vojenské operace“ ale Dvornikov zřejmě příliš dlouho nevydržel. Už dva týdny ho nikdo neviděl na veřejnosti. Spekuluje se, že se tento kdysi vysoce ceněný muž Putinovi znelíbil.

Takový osud potkal po potopení křižníku Moskva šéfa černomořské flotily Igora Osipova nebo velitele první tankové brigády Sergeje Kisla. A co víc, v nelibosti má být u ruského vůdce Vladimira Putina i náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. 

Dvornikovo náhle zmizení by mohlo znamenat jediné. Ruským jednotkám se na Donbase nedaří a stejně jako u Kyjeva opakují pořád ty samé chyby. I přes ztráty na bojištích se Rusům daří okupovat významné město Severodoněck. 

Podle deníku Daily Mail se po jmenování generála Dvornikova koordinace mezi složkami ruské armády poněkud zlepšila. Zásadní nedostatky ruské armády se ale údajně napravit nepodařilo. Putinův muž je přitom známý brutálním vedením války především ze Sýrie. 

Na Ukrajině ruský generál například nařídil raketový útok na nádraží v Kramatorsku, kde zahynuli uprchlíci snažící se dostat se země. List Ukrajinska pravda napsal, že generál Dvornikov byl v roce 2016 vyznamenaný titulem Hrdina Ruské federace.

Sloužil v letech 2000 až 2003 v Severokavkazském vojenském okruhu jako náčelník štábu a účastnil se války v Čečensku. Velitelem skupiny ruských ozbrojených sil v Sýrii byl jmenován v září 2015.

22:18
5. 5. 2024

Vážení čtenáři,

končíme dnešní online zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Další zprávy vám přineseme opět zítra, a to od brzkých ranních hodin.

Za redakci Blesk Zpráv přejeme dobrou noc.

21:52
5. 5. 2024

Čínská lidová republika hodlá spolupracovat s Francií a celým mezinárodním společenstvím na hledání způsobů, jak „ vyřešit ukrajinskou krizi “. Čínský vůdce Si Ťin-pching to uvedl pro Le Figaro .

Si Ťin-pching přijel do Francie na dvoudenní návštěvu. Konkrétně bude jednat s prezidentem Emmanuelem Macronem.

20:22
5. 5. 2024

Ruské síly zasáhly Slovjanskou tepelnou elektrárnu v Doněcké oblasti pěti raketami a poškodily několik objektů elektrárny, uvedl zástupce náčelníka vojenské správy města Volodymyr Proskunin.

Zobrazit celý online

Video  EU se shodla, další embargo pro Rusko. Zagorovou oživovali! A bankovní revoluce  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa