Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ivanka Trumpová mezi uprchlíky: Bývalá první dcera se nečekaně objevila nedaleko českých hranic

Autor: Darina Jíchová - 
31. května 2022
21:01

Ivanka Trumpová, která během prezidentury svého otce Donalda působila v Bílém domě jako jeho nejbližší poradkyně, zavítala do Polska. Přijala pozvání neziskové organizace CityServe, která pomáhá válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Trumpová se s lidmi prchajícími před ruskou agresí osobně setkala, pomáhala například s výdejem jídla, snímky ze setkání sdílela na svých sociálních sítích, uvedl list Daily Mail.

Trumpová minulý týden navštívila Krakov a Varšavu, kde se seznámila i s několika ukrajinskými uprchlíky. Na sociálních sítích vyzvedla lásku, sílu a odolnost ukrajinských rodin, které uprchly před válkou. Na záběrech je mimo jiné vidět i její setkání s ukrajinskými dětmi, Trumpová si dokonce s jednou dívkou zahrála i na kytaru.

Organizace CityServe poskytuje jídlo a další pomoc Ukrajincům, právě její zástupci Trumpovou vyzvali k cestě do Polska. „Setkala se s pastory, kteří pomáhají i na ukrajinské frontě, zásobují vojáky jídlem,“ sdělil mluvčí organizace tisku. „Trumpová uprchlíkům poskytla finanční pomoc, přivezla dětem hračky a také potraviny,“ doplnil mluvčí.

Trumpová: Jejich kuráž mě inspiruje

„Ta kuráž, důstojnost a síla mnohých ukrajinských uprchlíků, se kterými jsem se mohla v Polsku setkat, mě nesmírně inspiruje. Stejně jako hluboký soucit a hrdinské činy místních duchovních lídrů. Bůh jim žehnej,“ shrnula cestu do Polska Trumpová na svém instagramu.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

Zobrazit celý online

Video  Expert o spekulacích o nemoci či smrti ruského prezidenta: Putinova izolace a děsivá zpráva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa