Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putinův propagandista Solovjov řádil: Pohrozil invazí, která se zastaví až u Stonehenge

Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2022
15:52

Ruský moderátor Vladimir Solovjov, který proslul jako podpůrce prezidenta Vladimira Putina a v podstatě hlásná trouba kremelské propagandy, má za sebou další výstup a s ním i nový útok na Západ. Svoje hrozby zaměřil na Británii a jejich ministryni zahraničí Liz Trussovou, která minulý týden mimo jiné navštívila Česko. „V invazi budeme pokračovat, dokud nedorazíme ke Stonehenge,“ prohlašoval Solovjov, informoval list Daily Mail.

Poslední Solovjovův výlev byl zaměřený na Trussovou, na její adresu podotkl, že to Rusové s invazí dotáhnou až do anglického Wiltshireu, kde stojí slavný komplex menhirů. Šéfka britské diplomacie je mezi ruskou elitou v nemilosti, patří totiž mezi nejhlasitější kritiky Kremlu, Putina a ruské agrese na Ukrajině.

Zatímco se ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov snažil během televizního rozhovoru utišit spekulace o Putinově zdraví a ujistit veřejnost, že „prezidentovi nic není“, Solovjov vyhrožoval, že Moskva se na Ukrajině nezastaví a bude pokračovat v invazi dál až do Británie. Není to poprvé, kdy se Spojené království stalo terčem jeho bizarních hrozeb, před několika týdny prohlásil, že se země po úderu ruskými jadernými zbraněmi vrátí do doby kamenné.

Konec ruské invaze? V Kyjevě, ve Lvovu, možná v Británii

Tentokrát Solovjov debatoval o tom, kdy Rusko skončí útok na Donbas. „Až budeme muset skončit, skončíme,“ řekl. „Kde se zastavíme? Možná u Stonehenge, když Liz Trussová říká, že to ona bojuje ve válce,“ britská ministryně si „nepřízeň“ ruského moderátora vysloužila svou poslední ostrou kritikou Putina a slibem, že Británie dál bude Ukrajinu zásobovat zbraněmi. Solovjov situaci rozebíral s ukrajinským politickým analytikem Vasilem Vakarovem.

Moderátor Vakarova a jeho krajany opětovně označil za nacisty. Probírali situaci u Severodoněcku, posledního města, co bylo pod ukrajinskou kontrolou v Luhanské oblasti. „Kde a kdy se zastavíte,“ vyzvídal opakovaně ukrajinský znalec. Solovjov naznačil, že Putin by podle něj měl pokračovat do Kyjeva a Lvova.

8:06
Dnes

Rusko ostřelovalo střelami S-300 Charkov, poničeny byly čtyři obytné budovy. Moskva hlásí útoky na energetickou infrastrukturu ukrajinskými drony.

6:59
Dnes

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, a země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek, a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy. Na internetu, ve videokampani, 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě - na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. „Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. „A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

6:45
Dnes

„Jsem vděčný americkému Senátu za to, že dnes schválil životně důležitou pomoc Ukrajině,“ uvedl krátce po hlasování na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AFP je schválení balíku úlevou pro ukrajinskou armádu, která čelí ruským útokům.

Klíčové bylo sobotní hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kde byl balík mnoho měsíců zablokován. V Senátu se očekávalo jeho relativně hladké schválení. Pro hlasovalo 79 senátorů, proti bylo 18 členů horní komory. Schválení balíku uvítali šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer i předseda republikánských senátorů Mitch McConnell.

Zobrazit celý online

Video  Expert o spekulacích o nemoci či smrti ruského prezidenta: Putinova izolace a děsivá zpráva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa