Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko poslalo Ukrajině i bojové vrtulníky, naznačil Pentagon. Další pomoc slíbilo na 20 zemí

Autor: ČTK, trm - 
23. května 2022
21:37

Asi 20 zemí se zavázalo poskytnout další zbraně ukrajinské armádě, řekl po setkání s představiteli skupiny spřízněných států šéf Pentagonu Lloyd Austin. Mezi zeměmi, které slíbily novou pomoc, je podle něj Itálie, Dánsko, Řecko, Norsko a Polsko. Podle některých korenspondentů poslalo Česko bojové vrtulníky a raketové systémy, Pentagon za ně děkoval.

„Dnešní setkání bylo velmi dobré,“ řekl Austin o virtuální schůzce skupiny, která se poprvé sešla na Austinovo pozvání ke konci dubna na americké základně Ramstein v Německu. „Mnoho zemí daruje dělostřeleckou munici, systémy pobřežní obrany, tanky a další obrněná vozidla, která jsou (pro ukrajinskou armádu) nepostradatelná,“ dodal americký ministr obrany.

„Každý tady chápe, co je v této válce v sázce,“ poznamenal. Korespondent VOA News Jeff Seldin na sociální síti twitter s odkazem na brífink napsal, že Česko poslalo útočné vrtulníky. Podle dostupných informací disponuje česká armáda vrtulníky Mi- 24/ Mi-35, které nahrazují modernější stroje.

Austin jmenovitě poděkoval (zmínka o Česku v čase 02:30) dvěma zemím, a to Dánsku za technologii pro obranu pobřeží a České republice za „její značnou podporu, včetně nedávného darování útočných helikoptér, tanků a raketových systémů“.

Ministryně obrany Jana Černochová na twitteru českou pomoc nespecifikovala, Austinovi za ocenění Česka poděkovala. „Ze zásady naši pomoc Ukrajině blíže nespecifikuji, promiňte. Připomenu pouze fakt hraničící s jistotou, že do mojí tankové kabelky se toho vešlo a ještě vejde hodně,“ napsala Černochová.

Austin jmenoval i další země. „Mnoho zemí daruje dělostřeleckou munici, systémy pobřežní obrany, tanky a další obrněná vozidla, která jsou (pro ukrajinskou armádu) nepostradatelná,“ dodal americký ministr obrany a zmínil Itálii, Řecko, Norsko, či Polsko.

Británii poděkoval Austin za to, že koordinuje zasílání bezpečnostní pomoci pro Ukrajinu a zasílá Kyjevu velké množství vojenského vybavení.

Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací i tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku, o vrtulnících se doteď neobjevily žádné informace.. Vláda konkrétní dodávky neupřesnila.

Austin svolal setkání zástupců spřízněných zemí před necelým měsícem a řekl, že se bude scházet pravidelně jednou za čtyři týdny. Prvních rozhovorů se zúčastnil i tajemník NATO Jens Stoltenberg, ačkoliv Austin trval na tom, že se setkání nekonají pod hlavičkou Severoatlantické a jsou na nich vítáni i zástupci nečlenských zemí. Za Českou republiku se v dubnu jednání zúčastnil náměstek ministryně obrany Jan Havránek.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa