Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Zachraňte si život.“ Pluk Azov poslechl vedení a vzdal se. Obránce drží Rusové v trestanecké kolonii

Autor: ČTK - 
20. května 2022
15:43

Ukrajinské velení dalo obráncům mariupolského metalurgického komplexu Azovstal rozkaz zastavit odpor proti ruským útokům v zájmu zachování života ukrajinských vojáků. Ve videoprohlášení to uvedl velitel ukrajinského pluku Azov Denis Prokopenko. Velitel také řekl, že těžce ranění vojáci byli z areálu evakuováni a že se plánuje jejich následná výměna za ruské zajatce.

„Těžce raněným se dostalo potřebné pomoci, podařilo se je evakuovat s jejich pozdější výměnou na území pod kontrolou Ukrajiny,“ řekl podle zpravodajského serveru Meduza podplukovník Prokopenko.

„Pokud jde o zemřelé hrdiny, tak proces pokračuje,“ sdělil velitel pluku Azov, jehož členové po dlouhé týdny bránili ocelárny, k převozu těl padlých. „Doufám, že příbuzní a celá Ukrajina budou moci v nejbližší době svým vojákům prokázat čest a pohřbít je,“ uvedl.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes řekl, že se již vzdalo přes 1900 obránců mariupolských oceláren, které byly poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu.

Ukrajinská a ruská strana o osudu bojovníků z Azovstalu informují rozdílně. Zatímco Moskva označuje jejich odchod za kapitulaci a přechod do ruského zajetí, Kyjev hovoří o evakuaci. Rusko dříve uvedlo, že zranění vojáci byli převezeni do nemocnice a zbytek skončil v bývalé trestanecké kolonii v Olenivce, kterou mají už od roku 2014 pod kontrolou proruští separatisté.

11:29
Dnes

V zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí nastal díky Česku pokrok. Dnes to při příchodu na americkou leteckou základnu Ramstein v Německu na jednání o další zbrojní podpoře Kyjeva prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. České úsilí na úvod jednání ocenil také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. Česká republika má v zemích mimo Evropskou unii možnost nakoupit 800.000 dělostřeleckých granátů, které Ukrajina potřebuje pro obranu před ruskou invazí. Na nákup munice nyní přispívá řada spojeneckých zemí včetně Německa.

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

Zobrazit celý online

Generální štáb ukrajinské armády již v noci na úterý sdělil, že vojáci v Mariupolu „splnili svoji misi“ a že vrchní vojenské velení nařídilo velitelům jednotek umístěných v Azovstalu, aby chránili životy personálu.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa