Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jednání o příměří zamrzla: Delegace Ukrajiny a Ruska spolu už vůbec nemluví

Autor: ČTK - 
17. května 2022
16:09

 Jednání mezi Moskvou a Kyjevem ohledně vyřešení situace na Ukrajině nepokračují, uvedl podle agentury TASS náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Podle Ruděnka se tak děje vinou ukrajinské strany, Kyjev prý nereagoval na ruský návrh dohody. Pozastavení rozhovorů v ukrajinské televizi mezitím potvrdil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Podle něj Rusové stále žijí ve světě vymyšleného "ukrajinského nacismu" a nepřihlížejí ke změnám v průběhu války.

„Rozhovory nepokračují. Ukrajina se z vyjednávacího procesu fakticky stáhla,“ reagoval dnes Ruděnko na otázku novinářů ruské agentury.

„Rusko na rozdíl od nás za 82 dnů války nepochopilo, že situace na Ukrajině vůbec není taková, jaká byla na začátku. Oni (Rusové) své směrnice nemění, pokračují ve vydírání, veřejně probírají některá stanoviska,“ řekl Podoljak podle agentury Unian. „Vznášejí (Rusové) výhrady proti Ukrajině, žijí ve světě, ve kterém se vyskytuje 'ukrajinský nacismus'. Světu je už známo, že nyní existuje jen jeden typ nacismu - ruský. Je zřejmé, že ještě potrvá nějaký čas, než budeme moci přistoupit důkladněji k tomuto problému. Problému denacifikace Ruska v rámci vyjednávání,“ dodal Podoljak, který při předchozích rozhovorech byl členem ukrajinské delegace.

„Nyní je (proces vyjednávání) pozastaven. Po istanbulském komuniké nedošlo ke změnám, postupu vpřed,“ uvedl Podoljak. Ruská federace podle něj zůstává ve svém stereotypním myšlení. „Ale každá válka skončí za vyjednávacím stolem. Moderovat tento proces bude (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj,“ míní poradce.

„Rusko nemůže zastavit tuto válku v takové podobě, jak by chtěli (někteří) Evropané,“ odpověděl Podoljak na otázku, zda Kyjev bude přihlížet ke stanovisku některých západních politiků toužících co nejdříve ukončit válku, aby umožnili ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi zachovat si tvář.

O pauze v ukrajinsko-ruských jednáních o ukončení války na Ukrajině psala média již dříve. Deník Ukrajinska pravda také začátkem tohoto měsíce oznámil, že poklesly vyhlídky na setkání prezidentů obou zemí, a to vzhledem k odhalení zločinů spáchaných ruskými vojáky v mezitím osvobozených ukrajinských městech, a nabádání britského premiéra Borise Johnsona, že je nutné Putina jako válečného zločince porazit, a ne se s ním domlouvat.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v Bělorusku několikrát jednala ukrajinská a ruská delegace. Ruský a ukrajinský ministr zahraničí se setkali 10. března v letovisku Antalya a 29. března v Istanbulu. Jednání poté měla pokračovat v on-line formátu.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa