Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Odliv ruských turistů zatřese Českem? Utráceli tu statisíce, trh se ale přeorientoval, míní experti

Autor: for - 
22. května 2022
05:00

Sankce, uzavření leteckého provozu pro ruské aerolinky, ale i samotný konflikt na Ukrajině značně komplikuje cestování. Kromě efektů, jako je ztížené cestování do a z Asie, svět pocítil i výpadek ruských turistů. Včetně Čechů. Rusové totiž patřili před pandemií do naší top10 a utráceli tu statisíce. Nicméně, jak podotýkají oslovení experti, český trh už se postupně přeorientovává na stále více turistů. Problémy ale může pocítit Praha a lázeňský trojúhelník. 

Turistický ruch se ještě pořádně neoklepal po dvouletém útlumu a přišla další rána v podobě války na Ukrajině. Ačkoliv nemá konflikt tak vysoký dopad, jako celosvětová pandemie, experti upozorňují na to, jak s některými státy může zamávat výpadek ruských turistů. 

„Začátek léta obvykle znamená příliv ruských cestovatelů do teplých evropských destinací za sluncem a pláží. To však letos nebude případ mnoha národů, které obvykle každý rok vítají ruské turisty, což jejich časovým plánům na zotavení po COVID-19 neudělá žádnou laskavost,“ uvádí analytik cestovního ruchu společnosti GlobalData Ralph Hollister. Velmi postiženou destinací by mohl být například Kypr. 

Server rovněž uvádí, že jen za rok 2021 utratili Rusové na svých cestách v přepočtu více jak 534 miliard korun. To je řadí do vrchní desítky největších dovolenkových rozhazovačů. 

Ruští turisté? Z top desítky prudce dolů

A výpadek nejspíše pocítí i Češi, primárně pak větší města, jako je Praha či Český Krumlov, a také města lázeňského trojúhelníku.„Rusko patřilo před pandemií mezi TOP 10 zdrojových zahraničních zemí v rámci návštěvnosti Prahy. Během pandemie do Prahy jezdilo stále méně ruských turistů a nyní s nimi z objektivních důvodů nemůžeme počítat,“ potvrzuje výpadek Blesk Zprávám předseda představenstva Prague City Tourism František Cipra. 

Podobně mluví i ředitel Slevomatu Ladislav Veselý. „Úbytek ruských turistů v Česku je konstantní od roku 2014, kdy po anexi Krymu přišly první mezinárodní sankce. Invaze na Ukrajinu tento trend ještě zrychlila a prohloubila. Nejvíce je to patrné v Praze, v lázeňských městech na Karlovarsku a také třeba v Českém Krumlově. To byly jejich nejoblíbenější destinace,“ uvádí pro Blesk Zprávy.

Mluvčí PCT dodává, že v roce 2019 dorazilo do hlavního města 392 tisíc lidí, během pandemie to bylo 94 tisíc lidí a v roce 2021 pouhých 13 tisíc lidí. I tito lidé ale nechávali v českých metropolích desítky tisíc korun. „Průměrná útrata hosta v ČR je kolem 2,5 tisíc korun na den. Co se týká ubytování v soukromí,  jako je Airbnb, tam je to asi polovina,“ dodává Blesk Zprávám prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Video  Tipy na květnové výlety  - Videohub
Video se připravuje ...

Agentura Czech Tourism v květnové tiskové zprávě dodává čísla za letošní první čtvrtletí. V tuzemských hotelech podle statistik bylo cca 8,7 tisíc hostů z Ruska z celkových 887 tisíců nerezidentů. „Před covidem v roce 2019 bylo ruských návštěvníků hotelů téměř 130 tisíc z celkových více než 2 milionů nerezidentů,“ uvádí se v tiskové zprávě. 

Nejen ruští turisté...

Válka na Ukrajině ovlivní cestování i dalším způsobem. „Mohou mít vliv restrikce jako přerušení letového provozu, to zkomplikuje cestu hlavně do Asie a zpátky, to se může promítnout do celkové návštěvnosti,“ podotýká Stárek.

Ředitel Slevomatu zde doplňuje, že se jedná například o americkou klientelu, která se do východní Evropy obává cestovat. Veselý se nicméně neobává, že by většinu hotelů výpadek Rusů výrazně potrápil. Po pandemii se podle něj rozcestovala velká část světa. A navíc, jak experti zdůrazňují, Češi se během pandemie přeorientovávali na širší klientelu. 

Podle PCT chce například Praha obecně zamakat na tom, aby se více diverzifikovala. A to i právě kvůli těmto případům, aby nebyla Praha natolik závislá na pár trzích. Právě do hlavního města řada Rusů mířila, více pak ale do Karlových varů, kde bude podle Stárka absence ruských turistů nejvíce znatelná. „Nicméně, v Karlových varech se už orientují i na jiné denstinace, teď momentálně Německo, které může turisty nahradit,“ uzavírá. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa