Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mizerná válečná strategie už šokuje i Rusy: Kritizují diletantské velení či cenzuru

Autor: ČTK - 
15. května 2022
16:45

Některé taktické chyby, kterých se dopouštějí ruská vojska na Ukrajině, šokují i ruské vojenské komentátory, uvedl ve svém zhodnocení bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Jednou z nich je například středeční pokus o překročení řeky Siverskyj (Severní) Doněc na západ od Severodoněcku přes pontonový most, při němž ruská motostřelecká brigáda utrpěla zdrcující ztráty.

"Pokus o překročení této řeky vyjevil překvapující nedostatek smyslu pro taktiku. Satelitní snímky ukázaly poničená ruská vozidla, nakupená po obou stranách zničeného mostu. Ukrajinští dělostřelci měli možnost zabít stovky (lidí) a zničit mnoho vozidel díky úderům soustředěným na jedno místo," uvedl ISW.

Ruská strategie byla v tomto případě natolik diletantská, že ji podle ISW začali kritizovat i prominentní ruští vojenští blogeři, kteří do té doby ruským silám fandili.

14:00
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti, kde Rusové pomalu postupují. „Musíme si vždy vážit lidí, kteří dělají vše pro to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantům,“ uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

V Doněcké oblasti ukrajinská armáda svádí boje už od roku 2014, před začátkem plnohodnotné ruské invaze z předloňského února tam válčila proti separatistům podporovaným Moskvou. Ukrajina v této části fronty posiluje budování obranných linií v situaci, kdy ukrajinští činitelé varují, že ruské jednotky by tam později během jara nebo v létě mohly podniknout ofenzivu.

13:26
Dnes

„Oscar přijel na Ukrajinu,“ tweetuje deník Ukrajinská pravda a přidává fotografii. Je na ní režisér a reportér Mstyslav Černov, aktuální držitel řady ocenění včetně zlaté sošky od americké Akademie filmových věd za reportážní dokument 20 dní v Mariupolu o ruském dobývání azovské metropole.

12:25
Dnes

Plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) u německého ostrova Rujána v Baltském moři přejde brzy do pravidelného provozu. Počítá s tím společnost Deutsche ReGas, která už teď také provozuje jako čistě soukromý projekt plovoucí terminál v Lubminu. O baltský terminál se zajímá Česká republika, která je s regionem plynovody propojena.

V přístavu Mukran je od března ve zkušebním provozu na objednávku státu plovoucí jednotka pro opětovné zplynování zkapalněného plynu – tanker Energos Power. Společnost ReGas na počátku dubna získala potřebná provozní povolení, do 15. května chce zahájit řádný provoz a do léta pak dosáhnout plného výkonu terminálu.

„Energetický terminál Deutsche Ostsee se stane základním pilířem energetického zásobování Německa,“ uvedl šéf ReGasu Ingo Wagner. Německo je velmi závislé na zemním plynu, jeho objemné dodávky z Ruska však kvůli invazi na Ukrajinu zastavilo.

Zobrazit celý online

Vojenští komentátoři z Ruska si také stěžují, že kvůli všudypřítomné ruské propagandě je pro ně těžké zhodnotit reálnou situaci.

"Komentáře těchto blogerů, které čte mnoho lidí, by v Rusku mohly podnítit pochybnosti o ruských vyhlídkách ve válce a o kompetentnosti ruských armádních velitelů," napsali analytici z ISW.

Ztráty v motostřelecké brigádě by také mohly Rusům ztížit jejich snahy o izolování Severodoněcku a Lysyčansku ze severu.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa