Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Zažíváme historický moment, do NATO tlačí Finy a Švédy sám Putin, říká německá ministryně

Aktualizováno -
15. května 2022
10:29
Autor: ČTK - 
15. května 2022
09:29

Vstup Finska a Švédska by byl výraznou posilou Severoatlantické aliance, Německo proto učiní vše, aby obě země v jejich cestě do aliance podpořilo. Dnes to při příchodu na závěrečný den neformálního jednání ministrů zahraničí NATO v Berlíně prohlásila šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková. Obě severské země, které dosud zachovávaly neutrální status, zvažují vstup do NATO kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

„Zažíváme historický moment,“ řekla Baerbocková. „Švédsko s Finskem dosud o členství v NATO neusilovaly, do aliance je ale nyní tlačí Rusko,“ uvedla. Zdůraznila, že NATO je a vždy bylo obranným uskupením.

Finsko se Švédskem nejsou podle Baerbockové pouze partnerské a přátelské země. „Jejich možný vstup do aliance by nás výrazně posílil. Německo je proto připraveno učinit vše, aby přijímací proces urychlilo,“ řekla Baerbocková.

Podporu Švédsku a Finsku vyslovila řada aliančních zemí. „Pokud Finsko a Švédsko podají přihlášku do NATO, Spojené království oba státy podpoří, aby mohly být rychle přijaty,“ řekla dnes britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Výhrady má ale Turecko, podle kterého obě severské země otevřeně podporují Stranu kurdských pracujících (PKK). Ankara považuje PKK za teroristickou organizaci.

Náměstek tajemníka: NATO zůstane silné

Náměstek generálního tajemníka Severoatlantické aliance Mircea Geoana ale věří, že spor se podaří vyřešit. Stejný názor dnes vyslovil i slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. „Hledáme shodu a řešení najdeme, jsem o tom přesvědčen,“ řekl Korčok.

„Turecko je důležitý člen (NATO) a vyjádřil obavy, o kterých se nyní jedná mezi přáteli a spojenci. Já jsem ale přesvědčen, že pokud se tyto dvě severské země rozhodnou usilovat o členství v NATO, což může být v řádu dní, tak je bude možné přivítat,“ řekl Geoana.

18:47
Dnes

Obrazem: Pravoslavné Velikonoce na Ukrajině

18:17
Dnes

Papež František byl pozván na mírovou konferenci o Ukrajině ve Švýcarsku. „Pozvali jsme Svatý stolec. Vatikán se k mírové konferenci staví velmi pozitivně,“ uvedla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Rusko na akci pozváno nebylo.

17:57
Dnes

Ukrajinští vojáci svým kolegům na frontové linii posílají velikonoční pochutiny i za pomoci FPV dronů. 

Zobrazit celý online

Náměstek tajemníka očekává, že vyjednávání bude konstruktivní a pozitivní. Poznamenal, že Švédsko s Finskem byly zvláštními hosty sobotní pracovní večeře, kterou dvoudenní neformální schůzka začala.

„Jsme v době zásadních změn systému evropské bezpečnosti,“ řekl Geoana. „NATO zůstane silné,“ uvedl. Geoana rovněž ujistil, že NATO bude Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi nadále podporovat. „Ruská invaze ztrácí iniciativu, Ukrajina tuto válku může vyhrát,“ řekl náměstek generálního tajemníka aliance. Dodal, že ruský prezident Vladimir Putin je zcela jistě zaskočen postojem Západu, jenž se jednotně postavil proti invazi.

Baerbocková: Rusko ohrožuje svobodu zemí NATO

„Naše bezpečnost, svoboda a demokracie jsou ohroženy, společně se ale ubráníme,“ řekla vedle toho dnes šéfka německé diplomacie Baerbocková.

Ruskou invazi na Ukrajinu označila za agresivní porušení mezinárodního práva. „NATO je nezbytné posílit nejen politicky, ale také vojensky,“ dodala.

Video  Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa