Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jsme s Evropou! Rusové v Praze demonstrovali proti válce na Ukrajině

Aktualizováno -
26. března 2022
16:53
Autor: ČTK - 
26. března 2022
14:36

 centru Prahy dnes demonstrovali Rusové žijící v Praze proti vojenské intervenci na Ukrajinu a prezidentovi Vladimíru Putinovi. Hodinu po poledni se sešli na náměstí Míru, odkud se vydali průvodem přes Václavské na Staroměstské náměstí. Pochodu se podle policie účastnilo zhruba 3000 lidí. Akce, kterou pod názvem Rusové proti Putinovi pořádal Pražský ruský protiválečný výbor, se obešla bez problémů

Cestou účastníci pochodu provolávali rusky hesla Ne válce, Rusko bude svodné nebo Sláva Ukrajině. Účastníci protestu si přinesli také transparenty poukazující na to, že proti Putinovi stojí Rusové nejen v Moskvě či Petrohradě, ale i na Dálném východě či na Urale. Někteří mají s sebou cedule v ruštině, češtině i angličtině odsuzující ruský útok na sousední zemi.

Účastnící průvodu provolávali rusky hesla Ne válce, Rusko bude svodné nebo Sláva Ukrajině. K protestu se kromě Rusů přidali i další odpůrci vojenské invaze na Ukrajinu. Lidé se k pochodu připojovali po celou cestu centrem hlavního města, další povzbuzovali demonstranty potleskem či skandováním.

Na shromáždění jsou vidět hlavně bílo-modro-bílé vlajky symbolizující ruské protesty proti válce, nechybí ani vlajky Evropské unie, Česka či Ukrajiny. Na shromáždění dohlížejí policisté, zatím nemuseli řešit žádný incident. Na Staroměstském náměstí jsou na programu projevy řečníků.

Protest zakončily proslovy Rusů, kteří se rozhodli veřejně vystoupit proti Putinově politice. Byli mezi nimi například Alexandr Morozov, který působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, či ruský básník žijící v Berlíně Alexandr Delfinov.

Pořadatelé svolali protest přes facebook. Uvedli, že i Rusové, kteří žijí v České republice, musí veřejně ukázat, že se jednoznačně staví proti válce. „Jsme s Českem, Evropou a celým světem proti ruské agresi,“ napsali.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Kompletní online

 

Video se připravuje ...
Další videa