Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Statečný muž zachraňoval na Ukrajině civilisty pod palbou: Hrůzy z první linie války natočil

Autor: rix - 
12. května 2022
20:29

Maksym Ševčenko pomáhal v březnu a dubnu evakuovat lidi z ukrajinské Irpině. Své záchranné akce zároveň natáčel, a tak se zrodilo působivé video, které zachycuje hrůzy, jimž jsou lidé na Ukrajině vystaveni. Své kamarády a civilisty odvážel navzdory tomu, že všude kolem něj vybuchovaly bomby a stříleli vojáci. 

Maksym má pro strach uděláno. Nejenže se rozhodl pomoct komukoli, kdo potřeboval, ale ještě si vše natočil na mobil. „Sakra, to bylo blízko,“ pronesl na videu, zatímco jen kousek od něho dopadla bomba. Když projížděl zdevastovanou Irpiní, narazil i na svůj dům. Zbyly z něho jen trosky. „Tak tohle je můj dům. Nebo spíše byl,“ řekl, když procházel kolem. 

Ukrajinec projížděl pod palbou město křížem krážem a hledal lidi, kterým by mohl pomoci s evakuací. „Nejdřív jsem pomáhal v Buči a Hostomelu, teď i v Irpini,“ vysvětlil. Když vlezl do jednoho z rozbořených domů, namísto odpovědi na jeho volání se mu dostalo jen strašlivého pohledu na mrtvého civilistu. „A sakra,“ povzdychl si. 

V dalším domě našel čtyři civilisty, z toho dva mrtvé. „Takový je ruský svět,“ poznamenal, když k němu z rozbořeného domu přikulhal pes. „Alespoň ty žiješ, přinesu ti nějaké jídlo,“ řekl mu Maksym. 

Na auta, kterými evakuoval civilisty, lepil bílé vlajky, aby upozornil, že nejde o vojenskou operaci. To ale vůbec nepomáhalo a Rusové na něj stříleli i tak. Měl štěstí a přežil. Mnoho jiných ale zahynulo. „Rozstříleli i auto s ročním dítětem, dospělí se ho snažili zaštítit vlastními těly, ale marně,“ popsal ruské běsnění. Většinu aut mu vojáci zničili. Vždycky se ale našel někdo, kdo mu poskytl další, aby mohl pokračovat.

Vzpomněl si ale i na událost, kdy mu jedno z aut vypovědělo službu samo. Zrovna přejížděl přes most. „Začala palba a snažili jsme se krýt,“ vzpomínal. Naštěstí přežil, ale auto už nenastartoval. „To auto odešlo přirozenou smrtí,“ usmívá se.

Když si vypůjčil dodávku, prý do ni byl schopný nacpat i šestadvacet lidí. „Ale vešlo by se jich tam klidně třicet,“ uvedl. Do klasického osobního auta se vešlo civilistů sedm. I když byli všichni strachy bez sebe, hrdina Maksym si s nimi dělal selfíčka a snažil se uvolnit atmosféru. Odvezl je do bezpečí, zatímco oni se v hrůze modlili, aby je bůh ušetřil.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

18:48
Dnes

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

„Pro mě je Evropská unie více než jen spolek zemí, je to náš společný domov,“ zdůraznila von der Leyenová v rozhovoru se skupinou novinářů ze států, které do EU před 20 lety vstoupily. V roce 2004 se unie rozšířila o Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr a Maltu.

Vzhledem k dění v některých nových členských státech, například pokud jde o problémy s dodržováním pravidel právního státu v Maďarsku či svobody médií na Slovensku, se někdy objevuje tvrzení, že tyto země ještě nebyly na vstup do EU zralé a připravené. S tím dnes ale Ursula von der Leyenová nechtěla souhlasit.

Zobrazit celý online

Video  Biden v obavách, Putin nemá jak zastavit válku! Inflace zrychluje, ceny stoupají  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa