Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Saša se rozhodl vzít si svou lásku co nejrychleji: Jeho rodiče se velkého dne kvůli válce nezúčastní

Autor: rix - 
15. května 2022
07:40

Saša (21) nesmí odjet z Ukrajiny a hrozí mu povolání do zbraně. Na místě se tak rozhodl, že se ve své domovské Oděse co nejdříve ožení se svou láskou Olenou. Na svatbě ale 1. června nebudou moci být jeho rodiče. Maminka ze strachu z Putinových vojsk utekla do Anglie za svým manželem. Svatbu bude moci se svým mužem sledovat alespoň přes Skype, i tak ale zmeškání velkého dne oplakala.

„Neplač, maminko,“ utěšoval v dojemném videohovoru Saša svou matku jen krátce poté, co se rozhodl naplánovat svatbu se svou láskou Olenou. Jeho rodiče u velkého dne svého syna nebudou. Maminka prchla za svým mužem do Walesu. Bála se o život.

Saša musel zůstat ve válkou zmítané zemi. Muži mladší šedesáti let nesmí kvůli branné povinnosti svou vlast opustit. Zůstal tak v Oděse a musí bránit Ukrajinu. A to i přesto, že trpí vrozenou srdeční vadou.

Že zmešká svatbu svého syna, si jeho maminka nemůže odpustit. „Je to velmi těžké,“ přiznala Olena se slzami v očích z Tredegaru v jihozápadním Walesu. „Nechtěla jsem ho tam nechat. Kdyby se mu něco stalo, už nikdy nenajdu klid,“ zoufala si.

Mezi pravidelnými varovnými sirénami ukazuje Saša svým rodičům přes Skype, jak nyní vypadá jeho každodenní život, včetně bunkru, který si postavil pod jejich garáží. „Na sirény už jsme si zvykli,“ popisoval Saša každodenní strasti spojené s válkou.

Jeho otec Joseph na syna mezitím naléhal, aby si zajistil dostatečné zásoby. „Máš tam dost vody?“ ptal se ho na videohovoru několik tisíc kilometrů od něj. A bojí se o jeho zdraví. „Má špatné srdce. Hlavně chci, aby přežil,“ uvedl hrdý táta pro BBC.

Joseph pomáhá své ženě požádat o vízum, aby mohla zůstat ve Spojeném království. Olena ale spíše doufá, že se bude moci co nejdříve do Oděsy za svým synem vrátit. „Snad bude v pořádku. Po každém dešti nakonec vyjde slunce,“ dodala.

21:37
Dnes

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov informoval o útoku na ves Nikolskoje, kde při přímém zásahu zahynul civilista a střepiny zranily osmiletou dívku, kterou sanitka převezla do oblastní nemocnice. Ve vsi Ščetinovka podle gubernátora příslušník domobrany vyvázl se zraněním z útoku ukrajinského dronu na vůz, kterým muž jel; po ošetření byl už z nemocnice propuštěn.

21:11
Dnes

Německý kancléř Olaf Scholz chce, aby bylo kolem 90 procent výnosů ze zmrazených ruských aktiv použito na nákup zbraní pro Ukrajinu. Řekl to dnes podle agentury Reuters při návštěvě Lotyšska, a podpořil tak návrh, o kterém uvažuje Evropská unie.

„Je důležité, abychom se také dohodli, že tyto peníze mohou být použity na nákupy zbraní nejen v EU, ale na nákupy po celém světě,“ uvedl dále Scholz po setkání se členy vlád pobaltských zemí.

20:21
Dnes

Při obraně Ukrajiny proti ruské invazi dnes zahynul dvojnásobný mistr Evropy ve vzpírání Oleksandr Pelešenko. Bylo mu 30 let. O jeho smrti informoval ukrajinský vzpěračský svaz. Podle médií přišlo v současném konfliktu o život už přes 400 ukrajinských sportovců. Pelešenko, který narukoval pár dní po začátku války v únoru předloňského roku, je první obětí z řad olympioniků. Na hrách v Riu de Janeiro v roce 2016 obsadil čtvrté místo ve váze do 85 kilogramů.

„S velkým zármutkem vám oznamujeme, že srdce zasloužilého mistra sportu Ukrajiny Oleksandra Pelešenka dnes dotlouklo. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině a všem, kteří Oleksandra znali,“ uvedl vzpěračský svaz na facebooku.

Zobrazit celý online

Video  Biden v obavách, Putin nemá jak zastavit válku! Inflace zrychluje, ceny stoupají.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa