Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ukrajina zavřela kohout. Přijde Evropa o třetinu ruského plynu? Síkela: Česka se to nedotkne

Aktualizováno -
11. května 2022
12:10
Autor: ČTK - 
10. května 2022
21:34

Požadavky na tranzit ruského plynu přes ukrajinskou měřicí stanici Sochranovka dnes klesly na nulu. Uvedla to agentura Reuters. Kyjev už v úterý varoval, že tranzit plynu do Evropy touto cestou kvůli aktivitám ruských okupačních sil přeruší, ale upozornil, že dodávky lze přesměrovat přes propojovací bod Sudža. Odběratelé si zatím na nedostatek dodávek plynu nestěžují a cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku mírně klesá. Zastavení dodávek nemá na Česko vliv, touto cestou do ČR proudí jen malá část dodávek, více než 99 procent plynu k nám přitéká z Německa. Na twitteru to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přes stanici Sochranovka proudí asi třetina dodávek plynu, který se z Ruska do EU přepravuje přes Ukrajinu. Tok plynu přes slovenský hraniční uzel Veľké Kapušany pokračuje, ale kvůli slabší poptávce od evropských odběratelů se snížil.

Ukrajinský provozovatel plynovodů GTSOU sdělil, že ode dneška zastaví dodávky přes Sochranovku kvůli zásahu vyšší moci. Tato klauzule se uplatňuje, když podnik zasáhne událost, kterou nemůže sám nijak ovlivnit. Z přerušení firma obvinila Moskvu a nabídla přesun dodávek přes jiné trasy. Plynovod přes Sochranovku vede přes ukrajinskou Luhanskou oblast, jejíž část je pod kontrolou proruských separatistů.

Síkela: Česka se zastavení dodávek nedotkne

„Dodávky plynu do ČR jsou plynulé a tuzemské zásobníky se plní tempem přes 25 milionů kubíků za den, což odpovídá přibližně dvojnásobku denní spotřeby v létě. Současné tuzemské zásoby přesahují 1,25 miliardy kubíků a jsou více než dvojnásobné oproti loňsku,“ uvedl Síkela.

Společnost Net4Gas, provozovatel přepravní soustavy pro zemní plyn v ČR, zaznamenala dnes nárůst tranzitu plynu přes Českou republiku ze západu na východ. „To naznačuje, že některé objemy tranzitu plynu mohly být přesměrovány z ukrajinského koridoru na severní exportní trasu například přes Bělorusko, Polsko a Německo,“ řekl dnes ČTK mluvčí Net4Gas Vojtěch Meravý.

„Dodávky plynu do ČR poslední rusko - ukrajinský spor o způsob přepravy plyn přes ukrajinské území nikterak neovlivní a zřejmě nebude mít ani významnější cenové důsledky,“ řekl dnes ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Stanice Sochranovka se podle něj nachází v Luhanské oblasti pod kontrolou Ruska dlouhodobě a spory, zda se odčerpává plyn, nebo se neodčerpává, nelze nezávisle ověřit. „Nicméně je pochopitelné, že se Ukrajina snaží získat co největší kontrolu nad svým přepravním systémem, jehož poškození se obě válčící strany zatím úzkostlivě vyhýbají. I v případě naprostého přerušení přepravy plynu přes Ukrajinu, což není na pořadu dne, jsou k dispozici trasy přes Baltské moře a Polsko. Z pohledu evropských odběratelů jsou zatím závazky plněny,“ uvedl Gavor.

Hádky o bezpečnost

Ruská plynárenská společnost Gazprom v úterý uvedla, že je technologicky nemožné přesunout všechny objemy do propojovacího bodu Sudža, jak navrhuje ukrajinský podnik GTSOU. Gazprom také odmítl důvody Kyjeva pro vyhlášení vyšší moci na tranzit plynu, Ukrajinci podle něj v uplynulých týdnech v Sochranovce „nerušeně pracovali“.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov agentuře Interfax řekl, že Gazprom dnes dodá přes Ukrajinu 72 milionů metrů krychlových plynu, což je méně než v úterý. Neupřesnil však, zda je to v souladu s požadavky klientů v Evropě. Údaje podle Reuters ukázaly, že žádosti o tranzit ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu na vstupním bodě Sudža dnes činily téměř 72 milionů metrů krychlových. V úterý bylo přes Ukrajinu do Evropy přepraveno 95,8 milionu metrů krychlových plynu.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn v TTF se před polednem pohybovala kolem 97 eur za megawatthodinu (MWh), a vykazovala tak pokles o více než jedno procento. Začátkem března, krátce po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur za MWh. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za megawatthodinu. TTF je pro cenu plynu v Evropě určující.

Celková smluvní kapacita pro tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy činí 109 milionů krychlových metrů denně. Hlavní cestou pro ruský plyn do Evropy je nicméně plynovod Nord Stream 1 vedoucí po dně Baltského moře. Nord Stream 1 má kapacitu 55 miliard krychlových metrů plynu ročně.

Tok plynu plynovodem Nord Stream 1 byl dnes stabilní a německé ministerstvo hospodářství uvedlo, že dodávky do Německa jsou i nadále zajištěny. Plynovod Jamal, který obvykle přepravuje ruský plyn do západní Evropy, dnes opět fungoval v obráceném režimu. Dodávky z Německa do Polska byly mírně nižší, uvedl provozovatel plynu Gascade. Moldavský provozovatel plynovodu Moldovagaz uvedl, že země nebyla rozhodnutím Kyjeva pozastavit tranzit plynu z Ruska po důležité trase nijak dotčena.

Současná situace podle ukrajinského GTSOU znemožňuje přepravu plynu přes měřicí stanici Sochranovka a kompresorovou stanici Novopskov ležící na územích okupovaných ruskými vojsky. Novopskov je první kompresorovou stanicí v Luhanské oblasti. Ta je tranzitní cestou zhruba pro 32,6 milionu krychlových metrů plynu denně, což odpovídá téměř třetině celkového objemu ruského plynu přepravovaného přes Ukrajinu do Evropy.

Video  Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa