Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva chlapci zemřeli při útocích Rusů, jejich rakety zasáhly i školu. A Kyjev očekává útok na Izjum

Autor: ČTK - 
8. května 2022
08:28

Rusko pokračuje v ofenzivě na východě Ukrajiny a připravuje se na útok u Izjumu, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje zemřeli nejméně dva lidé při ruském ostřelování školy v obci Bilohorivka, jež sloužila jako kryt. Úřady se ale obávají, že mrtvých jsou tam desítky. Generální štáb v pravidelném ranním hlášení také uvedl, že v Mariupolu se ruští vojáci nadále snaží blokovat ukrajinské síly v areálu oceláren Azovstal, který pomocí tanků a dělostřelectva ostřelují.

Z metalurgického komplexu se už podle sobotního oznámení Kyjeva podařilo evakuovat všechny starší lidi, ženy a děti. Velitel 36. brigády námořní pěchoty Serhij Volyna v noci na facebooku vyzval, aby byli z Azovstalu evakuováni i ukrajinští vojáci. „V co doufám? V zázrak,“ napsal Volyna, podle nějž mariupolští obránci udělali pro ochranu civilistů vše, co mohli.

Na severovýchodě Ukrajiny se Rusové připravují na pokračování ofenzivy ve směru na obec Barvinkove a také směrem na klíčový Slavjansk. Podle ukrajinského generálního štábu k tomuto účelu Moskva ze svého území přesunuje další jednotky.

Útok na školu

V Luhanské oblasti ruští vojáci podle tamních úřadů útočili v sobotu odpoledne, kdy na školu v Bilohorivce, kde se ukrývalo 90 lidí, dopadla bomba. Dva lidé byli zatím nalezeni mrtví, třicet se podařilo zachránit. „Sedm z nich bylo zraněno. Šedesát lidí pravděpodobně zemřelo pod troskami,“ napsal podle agentury Reuters Hajdaj na telegramu. Hajdaj rovněž informoval, že při ruském ostřelování obce Pryvillja zemřely dvě děti, šlo o dva chlapce.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Psycholožka o dopadech Putinovy války na dětské uprchlíky: Vedle traumat hrozí i sebepoškozování.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa