Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové zničili další obec. „Dostihla nás válka. Jsou snad naše domy strategické cíle?“ pláčou Ukrajinci

Autor: ČTK - 
7. května 2022
08:53

Viktor Holovačuk se vrátil z noční směny v jedné z oceláren na jihovýchodě Ukrajiny, jen aby zjistil, že mu bombový útok strhl střechu z domu a pod sutinami pohřbil jeho psa Malyše. Bomba dopadla těsně před rozedněním a v klidné, chatami lemované ulici ve vesnici Novotavryčeske zanechala široký kráter. Obec se nachází pár desítek kilometrů od Záporoží a zhruba 40 kilometrů od frontové linie, kde bojují ukrajinské a ruské jednotky.

„Jak bych to popsal? Jako šok - nevěřil jsem tomu, dokud jsem se nevrátil,“ řekl agentuře Reuters Holovačuk na svém dvoře zasypaném troskami. „Nejsou tu žádné vojenské objekty. Tak co - je můj dům strategickým cílem? Nebo ten sousedův? Co tu bylo ke zničení?“ ptal se za zvuku dalšího, tentokrát vzdáleného výbuchu.

Opodál z rozbitých betonových desek strnule trčí psí nohy. Holovačuk s pomocí svého souseda nepořádek uklidil, Malyšovo tělo opatrně zvedl a zabalené v dece ho uložil pod kvetoucí ovocný strom.

Obyvatelé Novotavryčeske říkají, že si od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, na zvuky výbuchů a raket zvykli. Dnešní útok byl ale první, který přímo zasáhl vesnici. Rusko svou agresi na Ukrajině nazývá speciální vojenskou operací a uvádí, že na civilisty necílí.

„Nic takového se tu až doteď nestalo,“ řekl šéf místní rady Vasyl Zakarljuka. „Zaprvé je to strach. Strach a hrůza, protože nás dostihla válka. Všichni se báli, lidé pobíhali kolem a strachovali se,“ uvedl. „Hlavní ale je, že jsou všichni naživu,“ dodal.

Válka rozděluje rodiny

V době výbuchu v domě nikdo nebyl, protože válka už stihla Holovačukovu rodinu rozdělit. Jeho dva synové odešli bojovat za ukrajinské síly a manželka a 11letá dcera utekly do relativního bezpečí na západ Ukrajiny. Když jí o zasaženém domě říkal po telefonu, Holovačukova žena podle něj plakala.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

Zobrazit celý online

Tlaková vlna z exploze roztříštila okna jejich domu a vymrštila střepiny s takovou silou, že prorazily kovové ploty domů dál v ulici.

Rodiče a přátelé Holovačukovi pomohli z domu zasypaného rozbitým sklem, kusy omítky a dřeva, zachránit nábytek a další majetek. Rozvětvená rodina se ale zdráhá opustit vesnici, kde před válkou zažila mnoho šťastných chvil, uvedla Holovačukova 65letá matka Kateryna. „Jestli to bude příliš nebezpečné, odejdeme. Ale teď ještě ne,“ dodala.

Video  Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa