Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mariupol: Tvrdé boje v ocelárnách Azovstal. Ukrajinští bojovníci vytlačili Rusy?

Aktualizováno -
5. května 2022
17:12
Autor: ČTK, simao - 
4. května 2022
16:48

Ruské jednotky ve středu pronikly do oceláren Azovstal, poslední ukrajinské bašty v Mariupolu, o kterou se nyní tvrdě bojuje. Spojení s ukrajinskými vojáky, které dočasně utichlo, se sice ve středu údajně podařilo obnovit a Rusové slíbili otevřít humanitární koridor pro civilisty. Ukrajinská prezidentská kancelář dnes oznámila, že obráncům se podařilo z oceláren vytlačit ruské síly, které se do areálu probojovaly. Toto tvrzení ale později popřel zástupce velitele pluku Azov, který ocelárny brání. Těžké boje na místě podle něj pokračují. Na sociálních sítích také vyzval k evakuaci civilistů, kteří se v komplexu ukrývají, i zraněných vojáků, a upozornil, že bojovníkům se nedostává adekvátní zdravotnické pomoci.Svým čtvrtečním vyjádřením překvapil Kreml, který popírá, že by ruští vojáci na areál oceláren útočili.

Ruský útok začal už v úterý večer po částečné evakuaci civilistů z oceláren, dnes se Rusové prodrali do areálu oceláren, které před tím bombardovali a ostřelovali. „V Azovstalu se odehrávají těžké boje. S ukrajinskými vojáky není spojení,“ napsal list. Později se spojení obnovilo.

Velitel ukrajinského pluku Azov Denys Prokopenko ve středu večer v krátké videonahrávce uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly sváděly již druhý den v řadě „těžké a krvavé boje“ s ruskými jednotkami.

Ukrajinští vojáci a dosud neevakuovaní civilisté využívají kryty v podzemí oceláren. Mnozí vojáci jsou ranění. Podle Daily Mailu použili Rusové při ostřelování i termobarické hlavice.

Velitel: Potřebujeme zázrak

Důkazem o obnoveném spojení jsou i slova ukrajinského velitele Serhiye Volynského z 36. brigády námořní pěchoty, které citovalo Metro.co.uk. Varoval před tím, že je možné, že se kontakt s vnějším světem opět ztratí.

Zoufalé podmínky uvnitř oceláren zahrnují zprávy o zraněných vojácích, kteří přišli o končetiny, a další děsivé informace. Volynskyj míní, že obránci Azovstalu nyní potřebují zázrak, aby Rusům odolali.

Serhiy Volynskyj, velitel a jeden z vojáků, bráních Azovstal v Mariupolu před Rusy Serhiy Volynskyj, velitel a jeden z vojáků, bráních Azovstal v Mariupolu před Rusy | Reprofoto Twitter

Otevřou humanitární koridory?

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novináře tázající se na informace z Kyjeva odkázal na předchozí rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, podle kterého nemají ruští vojáci na Azovstal útočit. Putin v dubnu nařídil, aby jeho armáda raději zbývající ukrajinské obránce v metalurgickém závodě zablokovala.

„Jiné rozkazy vrchní velitelé nedostali,“ řekl Peskov. Podle něj jsou dnes v provozu také humanitární koridory, o kterých ve středu večer hovořila Moskva. Z Azovstalu mají pro civilisty vést humanitární koridory dnes, v pátek a v sobotu. Kyjev se k těmto evakuačním trasám nevyjádřil. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková dříve uvedla, že ustanovení jednotlivých evakuačních tras musí předcházet vyjednávání mezi oběma stranami bojů a jednostranné otevření koridorů nezaručuje jejich bezpečnost.

Dnešním zprávám z Moskvy odporují informace z ukrajinských médií o nelítostných bojích o ocelárny. „Včera (ve středu - pozn. ČTK) se ruská vojska dostala do areálu Azovstalu, ale byla vytlačena našimi obránci,“ sdělil dnes podle ukrajinské agentury Unian v televizním vysílání poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.

Vojáci umírají v agónii

To ale popřel zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav „Kalyna“ Palamar. „Nikdo nikoho nevytlačil, oni (Rusové) jsou v závodu. Probíhají těžké boje,“ řekl kapitán Palamar ukrajinské televizi podle agentury Unian a listu RBK-Ukrajina.

Palamar vyzval ve videoprohlášení světové společenství k evakuaci civilistů z oceláren a velitele ukrajinských sil, aby se postaral o zraněné vojáky na místě. Vojáci podle Palamara v agónii umírají, poněvadž se jim nedostává odpovídající pomoci. Palamar také uvedl, že Rusové svůj slib o dočasném příměří, které by umožnilo další evakuaci, nedodržují. V minulých dnech mohlo několik skupin civilistů areál opustit díky dočasnému příměří dojednanému OSN, další civilisté ale v ocelárnách zůstávají.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024).
20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Obnovené spojení

Spojení s ukrajinskými vojáky se mezitím podařilo obnovit, oznámila ve středu večer agentura Unian a dodala, že Arachamija se odvolával na velitele pluku Azov, který společně s námořními pěšáky, pohraničníky a gardisty ocelárny brání.

Ukrajinský generální štáb ve středečním večerním hlášení o situaci na bojišti uvedl, že se ruská vojska snaží zničit ukrajinské jednotky v ocelárnách, ale neúspěšně.

Boje za plotem železárny

„Ostřelování a útoky bez ustání. (...) Na některých místech se bojuje již za plotem železárny. (...) Jedenáct čtverečních kilometrů svobody v Mariupolu se proměnilo v peklo,“ napsal ve čtvrtek ráno o situaci v Azovstalu poradce starosty města Petr Andrjuščenko.

„Nepřítel obnovil s podporou letectva ofenzivu ve snaze získat nad železárnami kontrolu,“ uvedla ukrajinská armáda.

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

Zrádce navedl Rusy na tunely?!

Za současný útok na Azovstal přitom může zrádce? Naznačuje to další zpráva agentury Unian. S odkazem na poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Geraščenka informuje, že obráncům se podařilo identifikovat člověka, který okupantům předal klíčové informace o tunelech pod ocelárnami.

Právě na tunely začali Rusové útočit. Podle agentury to byl také důvod, proč do Mariupolu přicestoval kremelský propagandista Vladimir Solovjov – očekával, že bude svědkem velkého vítězství.

Kreml popírá útok

Strategicky položený přístav Mariupol u Azovského moře obléhaly ruské jednotky a milice proruských separatistů od začátku března.

Nyní však nový útok Kreml popírá. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov novináře tázající se na informace Kyjeva odkázal na předchozí Putinův rozkaz, podle kterého nemají ruští vojáci na Azovstal útočit.

Putin v dubnu nařídil, aby jeho armáda raději zbývající ukrajinské obránce v metalurgickém závodě zablokovala. „Jiné rozkazy vrchní velitelé nedostali,“ řekl Peskov.

Rusové chtějí slavit 9. květen vítězstvím

Do zdevastovaného města dnes podle ukrajinské rozvědky přicestoval první zástupce šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko, aby zde zorganizoval oslavy 9. května. V tento den Rusko slaví sovětské vítězství ve druhé světové válce, a to i tradičními vojenskými přehlídkami v Moskvě a dalších městech.

„Mariupol se podle ruských plánů má stát středobodem oslav. Ve městě se nyní odklízejí z hlavních ulic ruiny, těla mrtvých a nevybuchlá ruská munice,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina ze zprávy rozvědky. Současně se podle ní chystá propagandistická kampaň, která má Rusům předvést „radost“ místních obyvatel z okupace. I proto Mariupol navštívil vedle kremelského propagandisty Solovjova také šéf doněckých separatistů Denis Pušilin.

Ruská propaganda: Za civilisty chtěli léky a potraviny

Moskva v rámci své propagandy situaci v ocelárnách podává tak, že civilisté jsou rukojmími ukrajinských vojáků, kteří se odmítají vzdát. Odchod civilistů totiž podmiňuje tím, že ukrajinští bojovníci složí zbraně. Kyjev naopak upozorňuje, že ruská strana pokračuje s útoky, což znemožňuje bezpečnou evakuaci lidí.

„Nacionalisté drží v průmyslovém komplexu civilní obyvatele, pro které ruská vojska otevírají humanitární koridory,“ napsala ve čtvrtek ruská agentura RIA Novosti. Zdroj agentury pak uvedl, že Rusové v „zájmu záchrany zbývajících civilistů“ v Azovstalu jednají s ukrajinským plukem Azov, který ocelárny brání, i ukrajinskou rozvědkou SBU. „Během jednání nám nabídli výměnu civilních rukojmích za potraviny a léky. Podmínky výměny jsou následující - 15 rukojmích za tunu potravin a léků,“ citovala ruská agentura svůj zdroj.

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu.  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa