Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ruská propaganda nebere konce: Symbol Z už je i na hračkách!

Autor: Darina Jíchová - 
4. května 2022
05:00

Symbol Z, který „zdobí“ ruskou vojenskou techniku, se stal charakteristickým pro válku na Ukrajině, kterou v únoru rozpoutal prezident Vladimir Putin. Kremelská propaganda symbolu hojně využívá. Objevily se fotky dětí stojících v jeho tvaru, případně obrázky ze škol a školek obsahující toto písmeno, nově je i na „příhodných“ hračkách - na modelech vojenských vozů, uvedl list Daily Mail.

Hračky, které se v posledních týdnech dostaly na pulty moskevských obchodů, jsou tedy určené hlavně pro chlapce. Prodává je společnost EONK a jeden kus vyjde zhruba na 180 až 272 korun. Ve vojenské kolekci nechybí nákladní či osobní vozy, minomety, raketové systémy či cisterny, všechny v zelené barvě a bílým Z.

Prodej těchto plastových hraček je součástí národní kampaně na podporu Putinovy války, tentokrát je zaměřená na ty nejmenší. „Obětí“ propagandy jsou tak děti všeho věku, nejen ve školách, ale i v nemocnicích. Symbol Z se objevil i na dresech mladých gymnastů. Významem tohoto označení se zabývá nejeden expert, zajímá jak odbornou, tak i laickou veřejnost.

Jaký má Z význam?

V Rusku je k dostání mnoho předmětů od odznaků se Z po trička. Kreml tvrdí, že písmeno Z odkazuje k frázi „Za vítězství“, v ruštině За победу. Nicméně symbol Z je na vojenské technice i předmětech psán latinkou, nikoli azbukou, kterou ruština standardně používá.

Z se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu. Z se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu. | Reuters

Podle generálního štábu ukrajinské armády to rozlišuje ruské východní jednotky a ty z Krymu. Debaty nad významem a smyslem užití jiné abecedy pokračují. Někteří komentátoři dokonce ruské Z přirovnávají k nacistickému hákovému kříži. Podle vojenských expertů je jeho smysl znám zřejmě jen nejvyšším velitelům.

18:36
Dnes

Unijní lídři si podle premiéra Petra Fialy (ODS) uvědomují, že vliv Ruska v EU je prokazatelný a že je potřeba mít se na pozoru. Řekl to po summitu v Bruselu.

18:15
Dnes

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

17:35
Dnes

Na sedm let poslal ruský soud do vězení někdejšího generálního ředitele a hlavního konstruktéra Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů (NIPGS) Alexandra Kuranova, kterého uznal vinným z vlastizrady. Nyní šestasedmdesátiletý vědec čelil obvinění, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vývoji hypersonických technologií.

Ruská tajná služba FSB zadržela Kuranova v roce 2021, kdy stál v čele petrohradského NIPGS, kde se podle Reuters podílel na vývoji nové verze hypersonického letounu Ajax ze sovětských dob.

Soud případ projednával za zavřenými dveřmi, což je v Rusku obvyklá praxe, pokud jde o obžalobu z vlastizrady nebo špionáže. Z dnešních informací není jasné, zda je rozsudek pravomocný, ani stanovisko samotného Kuranova. Soud mu kromě sedmiletého vězení v trestanecké kolonii s přísným režimem uložil také pokutu ve výši 100.000 rublů (přes 25.000 korun).

Zobrazit celý online

Video  Ukrajina na vlastní kůži. Uprchlíkem nechce být nikdo, říká reportér Boháč a popisuje děs i naději  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa