Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lavrov se utrhl z řetězu: Že je Zelenskyj Žid? To nacismus na Ukrajině nevylučuje, burácel

Autor: ČTK - 
1. května 2022
22:37

To, že je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid, podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. I nacistický diktátor Adolf Hitler podle něj v sobě měl židovskou krev. Lavrov tento svérázný názor, který není historiky doložený, přednesl podle agentury Reuters v rozhovoru s italskou televizí.

Zelenského v něm také obvinil z toho, že neustále mění své postoje; Ukrajince z toho, že sabotují vyjednávání; Západ z toho, že sankcemi „ukradl“ ruské peníze, a západní média z toho, že lidi klamala, pokud jde o ruské cíle ve válce. Rusko, které se na začátku války snažilo obklíčit i ukrajinskou metropoli Kyjev, podle něj chce jen zajistit bezpečnost proruských Ukrajinců na východě země.

Lavrov dále ukrajinské jednotky označil za nacistické a prohlásil, že ukrajinské útoky na Donbas jsou jasně zacíleny na terorizování civilistů. Je to přitom Rusko, kdo se podle Západu i mezinárodních organizací na Ukrajině dopustil největších zločinů, k nimž patří zabití několika stovek lidí v Buči u Kyjeva a zničení jihoukrajinského Mariupolu, kde zřejmě zahynuly tisíce lidí.

Šéf ruské diplomacie se vyjádřil i k tématu jaderné války, o němž v poslední době mluví opakovaně. Rusko podle něj nikdy neustalo ve snahách dosáhnout dohod, které budou garantovat, že k jaderné válce nikdy nedojde.

Moskva se o jaderných zbraních během války proti Ukrajině zmínila několikrát. Už krátce po začátku ruské invaze - 27. února - Putin nařídil uvést jaderné síly do „zvláštního režimu“ bojové pohotovosti.

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Náměstek ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Timur Ivanov byl údajně zadržen pro podezření z přijetí úplatku.

21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

Zobrazit celý online

Video  Generál Šedivý: Zelenského obdivuji, ale měl by trochu brzdit. V čem chybovali v Mariupolu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa