Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Složitá operace odstartovala: Z Azovstalu se daří evakuovat civilisty. Dohlíží na to OSN i Rusové

Autor: ČTK - 
1. května 2022
18:02

OSN potvrdila, že probíhá operace s cílem evakuovat lidi zablokované ruskými jednotkami v železárnách a ocelárnách Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Na operaci se podílí Mezinárodní výbor Červeného kříže a je koordinována s ukrajinskými a ruskými představiteli, řekl AP mluvčí OSN Saviano Abreu. Situaci označil za „velmi složitou“ a podrobnosti nechtěl uvést. Evakuaci potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Odhaduje se, že pod hutním komplexem, který zůstává poslední částí Mariupolu dosud neobsazenou ruskými silami, je společně s přibližně 2000 ukrajinskými bojovníky ukryto až 1000 civilistů, podotkla AP. V Azovstalu je podle poradce ukrajinského ministra obrany Jurije Saka navíc také přes 500 zraněných vojáků, které je rovněž třeba evakuovat, aby se jim dostalo nezbytné lékařské pomoci. Podle Reuters operace s cílem evakuovat lidi z Azovstalu, obklíčeného ruskými jednotkami, začala v pátek 29. dubna.

Ruské ministerstvo obrany dnes sdělilo, že z domů u Azovstalu v sobotu odešly humanitárním koridorem dvě skupiny civilistů. V jedné podle tohoto zdroje bylo 25 osob a ve druhé 21, napsala agentura TASS. „Přes den odešlo 25 místních obyvatel. S příchodem tmy (...) odešla druhá skupina 21 lidí a byla převezena do obce Bezymennoje (ukrajinsky Bezimenne - pozn. ČTK),“ uvedlo ministerstvo s odkazem na obec, která leží na území Doněcké oblasti ovládaném proruskými separatisty.

Podle fotografa agentury Reuters dnes dorazilo do dočasného ubytovacího centra ve městě Bezimenne přes 50 civilistů, kteří opustili oblast kolem Azovstalu. Fotografie zachycují civilisty přijíždějící do obce Bezimenne v autobusech s ukrajinskými poznávacími značkami, které v konvoji doprovázejí ruské jednotky a vozidla se symboly OSN, popsal Reuters. První skupina podle něj čítala asi 40 lidí, další 14 osob. Bezimenne se nachází asi 30 kilometrů východně od Mariupolu.

Video  Lidé vylézají z trosek: Evakuace civilistů z oceláren Azovstal  - David Arakhamia/Pluk Azov
Video se připravuje ...

„Evakuace civilistů z Azovstalu začala. První skupina zhruba 100 lidí už míří na území kontrolované (Ukrajinou). Zítra se s nimi setkáme v Záporoží. Děkuji našemu týmu! Teď spolu s OSN pracují na evakuaci dalších civilistů z areálu,“ napsal na twitteru Zelenskyj.

Poprvé po dlouhých týdnech

Generální tajemník OSN António Guterres po čtvrtečním setkání se Zelenským v Kyjevě podle Reuters uvedl, že se odehrávají intenzivní jednání, která mají umožnit evakuaci z Azovstalu. O evakuacích civilistů jednal šéf OSN předtím v úterý v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Ruské agentury TASS a RIA Novosti už v sobotu večer uvedly, že z areálu ocelárny bylo evakuováno 25 civilistů, včetně šesti dětí. Zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav Palamar později v sobotu informoval o evakuaci 20 žen a dětí z Azovstalu.

Server The Guardian v souvislosti s informacemi o sobotní evakuaci z Azovstalu poznamenal, že to byli první civilisté ukrývající se pod rozsáhlým hutním komplexem, kterým se po několika týdnech podařilo odejít.

Mariupolská městská rada a oblastní gubernátor mezitím oznámili, že by dnes mohla fungovat evakuace civilistů z Mariupolu. Lidem, kteří chtějí odjet do Záporoží, úřady sdělily, aby se dostavili v 16:00 místního času (15:00 SELČ) na určeném evakuačním místě.

S výjimkou rozlehlého areálu oceláren Azovstal je nyní Mariupol pod kontrolou ruských sil. Podle odhadů zůstává ve městě zničeném ruskými útoky a bombardováním asi 100.000 lidí, kteří podle BBC nemají mimo jiné přístup k vodě nebo plynu.

17:35
Dnes

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO-Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

16:40
Dnes

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

15:58
Dnes

Litva a Polsko specifikovaly, kterak dopadly lidi podezřelé z brutálního útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Polská policie uvedla, že dvojici polských občanů zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. „Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa