Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Evakuace Mariupolu selhala. Rusové odmítli velikonoční příměří, dál bombardují kryt s civilisty

Aktualizováno -
24. dubna 2022
16:07
Autor: ČTK, ČTK - 
24. dubna 2022
12:17

Ukrajina znovu navrhla Rusku velikonoční příměří pro Mariupol, aby odtud mohla evakuovat civilisty i své vojáky. Oznámil to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který také patří mezi ukrajinské vyjednávače při rozhovorech s Ruskem. K evakuaci zraněných vojáků a civilistů z Mariupolu vybídl dnes také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a Mezinárodní výbor Červeného kříže. Znovu se však podle Kyjeva nezdařila.

V Mariupolu ruské síly neustávají v ostřelování a bombardování oceláren Azovstal, představující poslední velkou baštu ukrajinského odporu ve strategicky důležitém přístavním městě u Azovského moře. V krytech pod ocelárnami se skrývají i stovky žen a dětí. Ruské síly podle ukrajinské strany tak nepřestávají útočit, přestože ruský prezident Vladimir Putin dal před kamerami rozkaz ministrovi obrany další útoky na průmyslový areál odvolat a spokojit se s obklíčením zbytků ukrajinských sil v Mariupolu. Nálety ale podle ukrajinského generálního štábu podnikají i ruské strategické bombardéry.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

„Rusko by se mělo zamyslet nad zbytky své pověsti. K tomu jsou tři mariupolské kroky: (vyhlásit) velikonoční příměří v Mariupolu, (zorganizovat) humanitární koridory pro civilní obyvatelstvo a (uspořádat) kolo zvláštních rozhovorů pro výměnu/stažení vojáků,“ napsal Podoljak na twitteru.

Evakuace zraněných vojáků a civilistů z Mariupolu musí být zajištěna, prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který podle své kanceláře v dnešním telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským nabídl veškerou pomoc a zprostředkování v rozhovorech mezi Moskvou a Kyjevem.

K okamžité evakuaci tisíců civilistů a stovek raněných vyzval také Mezinárodní výbor Červeného kříže. „Předchozí výzvy Rusko ignorovalo,“ poznamenala agentura Unian. Kyjev odpoledne uvedl, že se ani dnes vytvoření humanitárního koridoru nepodařilo. Znovu se o něj pokusí v pondělí.

Zástupce velitele pluku Azov, bránící Azovstal, dnes podle listu Ukrajinska pravda uvedl, že obránci se drží z posledních sil, každé tři minuty na ně padají bomby a Rusové se pokoušejí vzít pozice ukrajinských obránců útokem. „Přestože dnes jsou Velikonoce, nepřítel pokračuje v shazování leteckých bomb a v ostřelování z lodí, střílí děla a nepřátelské tanky, pěchota se pokouší o útok,“ uvedl podle deníku Svjatoslav Palomar.

Ten připomněl, že podle prezidenta Volodymyra Zelenského nejsou ukrajinské jednotky ještě dost vybavené, aby se pokusily osvobodit Mariupol z obklíčení. Ruské síly mezitím z města odvážejí těla zabitých obyvatel do masových hrobů za městem, aniž by se je pokusily identifikovat.

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa