Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Při protestech ho zbili a skončil v kómatu: Teď běloruský voják Timur (18) brání Ukrajinu

Autor: pma - 
23. dubna 2022
05:00

Bělorusu Timurovi Mitskevičovi bylo pouhých 16 let, když byl během protestů v srpnu 2020 proti vládě diktátora Lukašenka zbit a mučen. Byl dokonce v kómatu a přišel o matku. Po dvou letech brání Ukrajinu a bojuje proti ruským okupantům.

Tvář skutečné odvahy – tak přezdívají Ukrajinci a někteří Bělorusové mladému vojákovi Timurovi Mitskevičovi. Teprve osmnáctiletý mladík má totiž za sebou mnohem víc, než mnozí jeho vrstevníci. Jak informoval facebookový účet Visegradský jezdec, Timurův vzdor začal už v roce 2020.

Smrt matky a pronásledování tajnou běloruskou policií

Během protestů proti zfalšovaným volbám v roce 2020, kdy měl údajně prezident Alexandr Lukašenko přes 80procentní podporu obyvatel, byl tehdy šestnáctiletý Timur zajat běloruskou policí. Ta chlapce zbila tak tvrdě, až skončil v umělém spánku.

Když se probral, čekala na něj velmi smutná zpráva. Jeho matka náhle zemřela. To ale nebyla jediná špatná zpráva. Po probuzení z kómatu byl Timur dokonce pronásledován tajnou běloruskou policií. Chlapec se tak nakonec rozhodl ze země uprchnout, aby si zachránil život podruhé.

Někdo do hrdiny roste, jiný se jím rodí

Nic z toho však chlapce nezlomilo natolik, aby přestal v životě bojovat. V současné době stojí na Ukrajině proti ruským okupantům. Nebojuje jen za svobodu Ukrajiny, ale i své vlasti. A lidé jsou z jeho počínání dojatí. „Bojuje za svobodu Ukrajiny, budoucnost Běloruska i za naši svobodu. Děkuji Ti, hrdino, že nás nebudí v noci sirény,“ napsal na facebooku Karel K. „Někdo do hrdiny doroste, jiný se jím zjevně rodí. Mám prakticky stejně starou dceru, je to takový mladík,“ napsala uživatelka Petra T.

Blesk spustil web ProUkrainu, kde jsou k dispozici praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
Dnes
!

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne-Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

Zobrazit celý online

Video  Mariupol padl. Ruští hackeři útočí na Česko. A Harry urazil otce i bratra!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa