Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Šel jen koupit chléb.“ Viktora (†79) zabil úlomek ruské střely. Bolest jeho dcery zachytili fotografové

Autor: trm, reuters - 
22. dubna 2022
05:00

Viktor Gubarjev vyběhl jen koupit chléb, domů už se nevrátil. Kousek od domova ho zasáhl fragment ruské střely, jen pár minut předtím, než dorazila jeho dcera Jana. Ta našla už jen tělo, její otec se ten den stal jednou ze tří obětí ruského ostřelování. Chvíli, kdy našla tělo svého otce ležící na ulici, zachytili fotografové Reuters. Agentura přinesla i příběh rodiny.

Učitelka angličtiny Jana chystala online hodinu pro své studenty ve chvíli, kdy začalo ruské ostřelování Charkova. „Pamatuji si jen ten výbuch,“ popsala Jana. Téměř hned jí volala matka. „Třesoucím se hlasem mi řekla, že táta šel koupit chléb a je stále venku,“ popisuje Jana. Otce chtěla okamžitě hledat, její partner jí v tom zabránil v obavách, že ruské útoky budou pokračovat. „Začala jsem okamžitě tátovi volat, ale nezvedal to,“ říká Jana.

Ven vyšla o chvíli později, našla už jen otcovo tělo. Srdcervoucí okamžik zachytili fotografové. U těla už byli záchranáři, muži ale nedokázali pomoci. „Omlouvám se, chci na ten obraz zapomenout. Na ten obraz, když jsem ho viděla,“ říká v slzách.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Viktor Gubarajev byl jednou z nejméně tří civilních obětí pondělního ostřelování Charkova. Město je pod každodenním ruským útokem už od začátku invaze.

Janinu tátovi bylo 79 let. „V normálním životě, dokonce i ve válce, se snažil usmívat, vtipkovat, podporovat nás. Říkal nám: ‚Jste moje holky‘,“ vzpomíná Jana. Teď čeká, až bude moct otce pohřbít. Kvůli ruské invazi je prakticky nemožné uspořádat ve městě tradiční obřad a rozloučení. Bochník chleba, který její otec koupil chvíli před smrtí, si nechala. „Chleba byl od krve. Teď ho nemůžu vzít do rukou, ale chci, protože je to kus mého táty. Bylo to to poslední, co měl v rukou.“       

Podle Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) překročil tento týden počet civilních obětí během války dva tisíce. Skutečný počet ale bude vyšší, zřejmě mnohonásobně. Jen v Mariupolu mluví úřady o více než 21 tisících civilních obětí.

Video  Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa