Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Známá kosmetická značka otočila: Kvůli utrpení Ukrajinců přece jen zavírá obchody v Rusku

Autor: ČTK - 
16. dubna 2022
15:39

Francouzská kosmetická značka L'Occitane náhle změnila názor a oznámila, že uzavře své obchody v Rusku a ukončí tamní internetový prodej. Ještě před několika dny přitom firma obhajovala své rozhodnutí pokračovat v podnikání v Rusku, upozornil server BBC.

Firma uvedla, že ke změně rozhodnutí ji přimělo „obrovské lidské utrpení a eskalace vojenských akcí na Ukrajině“. Před několika dny firma tvrdila, že ponechá své obchody otevřené, protože chce ochránit tamní zaměstnance před možnou „odvetou“.

Někteří zákazníci firmu za její rozhodnutí kritizovali a vyzývali k bojkotu značky. Společnost má po celém světě 3085 prodejen a její tržby loni činily 1,5 miliardy eur (36,6 miliardy Kč).

Firma v nejnovějším prohlášení uvedla, že rozhodnutí uzavřít ruskou pobočku schválila správní rada.

„Vzhledem k obrovskému lidskému utrpení, které způsobuje eskalace vojenských akcí na Ukrajině, a abychom ochránili naše zaměstnance po celém světě před možnou agresí veřejnosti, jsme se rozhodli uzavřít naše vlastní prodejny a internetové stránky elektronického obchodu v Rusku,“ uvádí se v prohlášení.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Z Ruska zmizely i značky jako L'Oreal a Estée Lauder

Stovky mezinárodních značek, včetně L'Oreal a Estée Lauder, již na protest proti válce uzavřely v Rusku své obchody a zastavily internetový prodej.

Některé firmy však v Rusku stále působí.  Podle profesora managementu z Yaleovy univerzity Jeffreyho Sonnenfelda jsou to třeba francouzský energetický gigant EDF, letecká společnost ze Spojených arabských emirátů Emirates či čínský výrobce počítačů Lenovo.

Mnohem větší skupina zhruba 600 velkých firem se však od invaze z Ruska stáhla nebo zde přerušila prodej, jako Starbucks, Coca Cola, Levi's a Apple.

Obchody dalších mezinárodních značek, které jsou v Rusku stále otevřené, uvádějí, že nemohou zavřít zdejší provozovny kvůli složitým franšízovým smlouvám, které jim v tom brání.

Video  Děti diktátorů: Nadané Putinovy dcery a jedna nemanželská hvězda Instagramu  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa