Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5 milionů lidí uteklo z Ukrajiny, milion se vrátil. Sofia (20): „K odchodu mě donutila máma“

Autor: tsv, ČTK - 
15. dubna 2022
21:01

Statisíce ukrajinských uprchlíků se vrací zpět domů navzdory varovným vzkazům tamní vlády. Na návrat je podle státníků příliš brzy, mnozí Ukrajinci se ale po několika týdnech strávených v zahraničí odhodlaně vrací do svých rodných měst, převážně těch v západní části země, odkud se ruské jednotky nedávno hromadně přesunuly na východ. Podle pohraniční stráže se na hraničních přechodech tvoří dlouhé fronty. „Ať už přijde cokoli, jsme velmi šťastní, že jsme zase na Ukrajině.“

Do válkou zmítané země se v posledních dnech vrátilo přes 870 tisíc uprchlíků, uvádí Státní pohraniční služba Ukrajiny. Denně překročí hranice 25 až 30 tisíc lidí, v mnoha případech se jedná o muže, kteří chtějí bránit svou zemi před okupanty, vrací se ale i ženy s malými dětmi. Po propuknutí invaze stály tisíce zoufalých Ukrajinců v dlouhých frontách u hraničních přechodů s cílem utéct do zahraničí, teď se ale podle mluvčího služby fronty tvoří v opačném směru.

„Říkají, že se jim situace jeví bezpečnější, hlavně v západních regionech, a už nemohou dál zůstávat v zahraničí,“ řekl pro server DailyMail mluvčí Andrij Demčenko. „Jsou připraveni se vrátit do země a zůstat tu.“ Válka přitom stále probíhá a vojenští experti očekávají, že situace brzy znovu vyeskaluje, vláda varuje své uprchlíky před unáhleným návratem, více a více lidí je přesto ochotných riskovat.

Mnozí touží po pocitu sounáležitosti, někteří za sebou nechali své příbuzné a některým se jednoduše stýská po milovaném domově.

Dvacetiletá Sofia zemi opustit vůbec nechtěla, k odchodu do polské Poznaně ji na konci března přemluvila její matka. „Donutila mě máma, panikařila,“ řekla serveru BBC. Ačkoli Sofii v zahraničí pomáhaly humanitární organizace, necítila se sama sebou. „Připadáte si jako cizáci,“ vysvětlila. „Všichni vám pomáhají, ale necítíte se jako doma.“ Sofia chce zbytek války přečkat v ukrajinském Lvově.

Východ nevýchod, jedeme domů

Někteří uprchlíci se chtějí vrátit také do oblastí poblíž konfliktu nebo měst nedávno zdemolovaných ruskými vojsky, dobrovolnice na jedné z lvovských záchranných klinik ale Ukrajince od cesty na východ odrazuje. „Je to špatný nápad vracet se na východ. Snažíme se jim zachránit život a udržet je ve Lvově,“ řekla novinářům Irena Bousová. Setkala se mimo jiné také s ženou, která se rozhodla vrátit do Buči devět dní poté, co zmasakrované město opustili okupanti. „Řekla jsem jí: ‚Prosím počkejte, nejsou tam žádní Rusové, ale máme tam spoustu věcí – bomb, min –, počkejte, až to deaktivují,‘“ vzpomínala Irena. Žena se ale navzdory jejím radám rozhodla vrátit, přístřeší jí poskytli její přátelé.

Dobrovolnice se na klinice setkala s mnoha takovými odvážlivci. Novinářům pověděla o šedesátileté ženě, která utekla do Polska ještě předtím, než válka vůbec začala. Nedlouho poté ale nasedla na vlak zpět na východ Ukrajiny. „Nevím, jak dlouho budu žít, ale zemřu ve svém domě,“ řekla Ireně.

Nespočet rodin se na svůj návrat do rodné země těší a nemůže se dočkat, až je pohraniční stráž pustí přes přechod. „Ať už přijde cokoli, jsme velmi šťastní, že jsme zase na Ukrajině,“ svěřila se serveru nadšená Olena.

Od začátku nynější války na Ukrajině už ze země uteklo přes pět milionů lidí, oznámil dnes úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Naprostou většinu tvoří Ukrajinci, zemi napadenou 24. února Ruskem ale opustilo i 215.000 cizinců, informovala AFP.

UNHCR eviduje k dnešku 4.796.245 ukrajinských uprchlíků. Ve srovnání se čtvrtečními údaji je to o téměř 60.000 ukrajinských běženců víc. Zhruba 60 procent prchajících Ukrajinců míří do Polska, do Rumunska jich podle AFP zatím dorazilo asi 725.000. Počet uprchlíků z Ukrajiny v Česku se ustálil na přibližně 300.000, další přicházejí, ale někteří odcházejí do dalších zemí.

Devadesát procent migrantů tvoří ženy a děti; muži v produktivním věku nesměli kvůli branné povinnosti zemi opustit. Podle UNHCR musely své domovy opustit dvě třetiny ukrajinských dětí.

Video  Ukrajinu čeká mohutný útok. Fiala o válce: Je to tragédie! A Vystrčil v Kyjevě  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa