Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Co jsou střely Neptun, kterými zničili Ukrajinci křižník Rusů: Horká novinka na podvozku Tatry

Aktualizováno -
15. dubna 2022
08:28
Autor: Markéta Mikešová - 
15. dubna 2022
05:00

Vlajková loď ruské Černomořské flotily, křižník Moskva, byla potopena. Loď, kterou koncem února ukrajinští námořníci u Hadího ostrova poslali „do pr*ele“, poškodily střely Neptun. Co jsou zač? Ukrajinci tuto zbraň mají v arsenálu teprve od loňského roku, vývoj zahájili v reakci na rostoucí nebezpečí v Černém moři po anexi Krymu. Paradoxně střely Neptun vycházejí z designu ruských střel Ch-35.

Raketový systém Neptun navrhla ukrajinská společnost Luč Design Bureau. Střely pojí s ruskými Ch-35 mnoho podobností, jak ale popisuje web Military Today, mají delší tělo, používají větší množství paliva a konstrukčně obsahují ještě několik drobných odlišností. Firma na nich pracovala přes šest let, první test proběhl v roce 2016. Tehdy ještě střelám chyběl naváděcí systém.

Vývoj nakonec skončil v roce 2019 a testy o rok později. Ukrajinské námořnictvo uvedlo raketový systém Neptun do ostrého provozu v druhé polovině minulého roku, ze začátku mělo jen několik kusů hotových raket. Hlavní dodávka byla plánována až na letošek, v tuto chvíli není jasné, jak to změnil probíhající konflikt.

Military Today konstatuje, že před pádem Sovětského svazu chtěli Rusové podle některých zdrojů své protilodní střely Ch-35 vyrábět na Ukrajině. Z plánu sešlo po kolapsu svazu, nicméně je možné, že Ukrajinci tou dobou už měli veškerou potřebnou výrobní dokumentaci. Tu pak mohli použít právě k vývoji svých střel Neptun – vysvětlovalo by to, proč jsou si tak podobné.

Nicméně kopie těchto střel byla zaznamenána i v roce 2014 v Severní Koreji. Původně se myslelo, že jde o ruské Ch-35, ale pak se ukázalo, že se podobají spíše Neptunu. Doteď není jasné, jak je toto možné, protože Severokorejci střely testovali ještě dříve než Ukrajinci. Zřejmě muselo jít o jistou formu spolupráce s východoevropskou zemí, protože Ukrajina dříve skrze Rusko dodávala na Severní Koreu motory pro balistické střely. To v minulosti potvrdila i Ukrajinská vesmírná agentura.

Uletí skoro 300 kilometrů

Co se týče technických specifikací, střely Neptun mají být schopné letět podzvukovou rychlostí 900 km/h až do vzdálenosti 280 kilometrů a nesou vysoce explozivní fragmentační hlavici, která váží okolo 145 kilogramů. Odpalovat je lze každých tři až pět sekund.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
Dnes
!

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne-Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

Zobrazit celý online

To stačí na potopení fregat a menších torpédoborců. Detaily, jak se pomocí dvou těchto střel podařilo popit masivní křižník Moskva, zatím nejsou známy. Podle ukrajinských médií byla operace vykonána za pomocí dronů TB-2, které posloužily jako návnada. Obranné systémy křižníku tím byly zmateny, takže když střely přiletěly, nestihly zareagovat. Ruská strana tvrdí, že na lodi začala jen hořet munice.

Střely vozí české Tatry

Ukrajinci během vývoje Neptunu navrhli rovněž celý raketový systém pobřežní obrany. Původně měl využívat podvozek s vysokou mobilitou MAZ 543M, poté KrAZ-7634NE, z těchto plánů ale po sérii peripetií s dodavatelem sešlo. Nakonec tak byl vybrán podvozek českého výrobce Tatra 8x8 T815-7. Přebíjecí střely jsou přepravovány na nákladních automobilech Tatra s konfigurací 6x6.

Video  Zdevastovaný Mariupol.  - Twitter Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa