Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Mírová jednání se zarazila: Podle Kyjeva schůzka mezi Zelenským a Putinem teď není namístě

Autor: ČTK - 
10. dubna 2022
09:46

Setkání prezidentů Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského není teď na pořadu dne, Kyjev se chce soustředit na boje proti ruské armádě na Donbase. Ukrajinské televizi to v sobotu řekl poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Podle něj je důležité, aby měla Ukrajina před schůzkou prezidentů co nejsilnější vyjednávací pozici.

„Jednoduše řečeno, to setkání není záležitostí jednoho nebo dvou týdnů - to se nestane,“ řekl Podoljak. „Ano, je to těžké, každý den přicházíme o lidi i infrastrukturu. Ale Rusko se musí zbavit svých imperiálních iluzí,“ dodal.

Jeden z týmu ukrajinských vyjednavačů s Ruskem, Davyd Arachamija, podle agentury DPA řekl, že jednání mezi Kyjevem a Moskvou neudělala žádný větší pokrok. Jednoznačným postojem Kyjeva je podle něj udržet teritoriální jednotu. „Nebudeme se vzdávat žádných území a nic uznávat,“ uvedl s odkazem na separatistické republiky na východě Ukrajiny, které Rusko uznalo těsně před invazí, a na poloostrov Krym, který anektovalo v roce 2014.

Britské ministerstvo obrany ve své aktuální analýze situace na ukrajinském bojišti uvedlo, že po stažení ruských jednotek ze severu země se objevují zprávy o dalších masových hrobech a důkazy o tom, že Rusové používali civilisty jako lidské štíty. Podle Londýna je zřejmé, že ruská armáda pokračuje v útocích na infrastrukturu i v případech, kdy existuje vysoké riziko civilních obětí, a snaží se Ukrajince zastrašit i pomocí výbušných zařízení.

Rusové útočí na nádrže s kyselinami

Konkrétně britský úřad zmínil další útok na nádrže s kyselinou dusičnou ve městě Rubižne na východě Ukrajiny. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj podle agentury Ukrinform varoval v sobotu obyvatele, aby kvůli kontaminaci ovzduší zůstali doma. Kyselina dusičná je silná žíravina, jejíž výpary silně leptají a dráždí oči, dýchací cesty a kůži a mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. O útoku na nádrže s kyselinou dusičnou v Rubižném ukrajinské úřady informovaly poprvé v úterý.

12:00
Dnes

Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova ruské řízené letecké bomby KAB zasáhly osobní auto a dům v obci Zoločiv v Bohoduchivském okrese na severozápad od Charkova. O životy přišli muž a žena ve věku 64 a 38 let, kteří byli v autě v místě úderu bomby. Dva senioři jsou ve vážném stavu v nemocnici. Mezi dalšími čtyřmi zraněnými je 11leté dítě. Zničeny byly administrativní stavby, budova banky, jeden soukromý dům a 20 aut, uvedl později Syněhubov. Zoločiv se nachází několik desítek kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice.

11:23
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1120 lidí, 5 tanků, 21 obrněných vozidel, 7 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

9:40
Dnes

„K udržení požadovaného tempa ofenzivy (...) je nutné zvýšit množství a kvalitu zbraní a vojenské techniky dodávané vojskům,“ řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle telegramového kanálu ministerstva obrany.

Šojgu podle resortu obrany jednal s vojenskými veliteli, přičemž mu zprávu o situaci na bojišti podal náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, který je za operaci na Ukrajině odpovědný. Při jednání se mluvilo také o „zefektivnění práce armádních opravárenských jednotek“ na frontě i mimo ni.

Zobrazit celý online

Video  Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody.  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa