Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Rusko odmítá vinu za útok na nádraží. Rakety tohoto typu prý vůbec neužívá. Důkazy mluví jinak

Autor: ČTK - 
9. dubna 2022
09:50

Rusko tvrdí, že na Ukrajině nepoužívá rakety Točka-U. Je to však pravdivé tvrzení? klade si otázku stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poté, co zásah nádraží v Kramatorsku touto raketou připravil o život nejméně 50 lidí.

Ukrajina obvinila z ostřelování Rusko. Moskva trvá na tom, že Točku-U nepoužívá. Jak je to ve skutečnosti?

Rusové rakety typu Ročka-U používali během vojenského cvičení v únoru 2022, týden před vpádem na Ukrajinu. Rusové rakety typu Ročka-U používali během vojenského cvičení v únoru 2022, týden před vpádem na Ukrajinu. | Reuters

Už 5. března v Bělorusku zaznamenali přesun vypouštěcích zařízení raket Točka-U ruské armády k hranicím s Ukrajinou. O den později investigativní organizace Conflict Intelligence Team ukázala, že ruská armáda nadále používá tyto zastaralé rakety, přestože je většinou již vyměnila za moderní rakety Iskander.

Na sociálních sítích se také objevily záběry vypouštěcích vozidel Točka-U s bílými písmeny V, což je jeden z taktických znaků, které používají ruské jednotky účastnící se invaze na Ukrajinu.

Důkazy, že Rusko použilo rakety Točka-U již na začátku invaze 24. února, poskytla také nevládní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Raketa 9M79 Točka-U se podle analytiků AI vyznačuje velmi nízkou přesností. Nebylo vzácností, že rakety minuly svůj cíl o půl kilometru a více.

9:51
Dnes

„Budeme dávat tři miliardy liber každý rok tak dlouho, jak dlouho to bude nutné,“ uvedl šéf britské diplomacie v Kyjevě a dodal, že některé poskytnuté vojenské vybavení mířilo na Ukrajinu v době, kdy tam byl na své návštěvě.

Cameron též prohlásil, že Ukrajina má právo používat zbraně poskytnuté Londýnem i k úderům na cíle v Rusku. Je na rozhodnutí Kyjeva, jestli tak učiní. „Ukrajina má toto právo. Stejně jako Rusko útočí uvnitř Ukrajiny. Lze docela dobře pochopit, proč má Ukrajina potřebu zajistit, že se brání,“ uvedl britský ministr, jenž se během návštěvy Kyjeva setkal se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jednalo se o druhou cestu bývalého premiéra na Ukrajinu od chvíle, kdy se loni v listopadu ujal vedení ministerstva zahraničí.

8:55
Dnes

Britský expremiér a nynější ministr zahraničí David Cameron ve čtvrtek navštívil Kyjev. Jeho protějšek Dmytro Kuleba ho vzal mj. ke chrámu svatého Michaela, kde je na zdi památník padlých vojáků. Vedle na náměstí si tam pak Cameron prohlédl ukázky zničených ruských vojenských vozidel.

 

8:21
Dnes

Tento víkend pravoslavní křesťané slaví Velikonoce. V Kyjevě budou posílena bezpečnostní opatření, píše The Kyiv Independent. Místní úřady vyzývají obyvatele, aby kvůli obavám o bezpečnost sledovali bohoslužbu raději online než v kostele, uvádí se v prohlášení městské vojenské správy.

Serhij Popko, náčelník Kyjevské městské vojenské správy (KMVA), zdůraznil možnost zvýšeného počtu raketových provokací ze strany ruské armády při takových příležitostech. „Nezapomínejte, že země je ve válce,“ uvedl prostřednictvím Telegramu. „Dokonce i v takové světlé dny oslav můžeme od agresora očekávat zlé skutky - hrozba raketových útoků nebyla zrušena.“

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa