Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zranění ukrajinští vojáci chtějí co nejdříve zpět na frontu: Chci bránit svou zemi, říká Artem (29)

Autor: rix - 
5. dubna 2022
15:56

Zranění ukrajinští vojáci se prý chtějí za každou cenu vrátit do války a znovu bojovat proti ruským vetřelcům. Voják Artem byl při přestřelce postřelen do ramene a skončil v nemocnici, ale co nejdříve se hodlá vrátit bojovat. Dokonce i Vlad (25), kterého střelili do nohy a má ortézu, se plánuje vrátit znovu k armádě. Ukrajinu chtějí bránit do posledního dechu. 

Artem chce zpět na bojové pole co nejdříve. „Musím se uzdravit co nejdřív. Jsem voják, chci se vrátit zpět, abych mohl bránit svou zemi,“ uvedl hrdě, i když stále trpí silnými bolestmi. Rusům jejich běsnění nikdy neodpustí. „Je to naše země. Přišli sem a napáchali tady strašná zvěrstva,“ zlobil se ukrajinský voják. Rusové ho trefili, když pomáhal dostat se z ostřelované oblasti zraněnému kolegovi. 

Spolu s ostatními vojáky operoval poblíž hlavního města Kyjeva, nedaleko Buči. Invazní jednotky se jim podařilo několikrát zahnat do pasti. „Byli úplně v šoku, jsou očividně docela hloupí,“ vzkázal Ukrajinec na adresu ruských vojáků. 

Na otázku ohledně ukrajinských tvrzení, že v bojích bylo zabito 18 000 Rusů, pokrčil rameny. „Určitě, věřím tomu. Nejsou dobře vycvičeni, my ano,“ vysvětlil. Popsal obrovské rozdíly v morálce obou armád. „Prostě to vyhrajeme,“ řekl Artem, který si před dvěma týdny vzal svou milovanou manželku. „Rychle jsme se vzali kvůli válce,“ dodal.

Mezi zraněnými v nemocnici, jejíž poloha zůstala utajena, aby na ni Rusové nemohli zaútočit, je i pětadvacetiletý Ukrajinec Vlad. Ruští vojáci ho postřelili do nohy a ve stehně měl díru o velikosti pěsti. „Abych byl upřímný, nemohu uvěřit, že jsem naživu,“ uvedl. Se svými kolegy chtěl vyhodit do povětří jeden z mostů, ale Rusové byli rychlejší a už na ukrajinské vojáky čekali. 

„Zaútočili jsme na dvě jejich vozidla, už byla tma. Slyšel jsem výstřely a najednou ucítil obrovskou bolest v noze. Když jsem viděl tu ránu, myslel jsem, že do pár minut vykrvácím,“ vzpomínal na dramatické okamžiky Vlad. V naprosté agónii volal svému veliteli o pomoc. „Ležel jsem tam asi šest hodin a nakonec mě naši vojáci zachránili,“ vysvětlil s tím, že se chce co nejrychleji uzdravit. „Chci se vrátit do první linie za svými bratry,“ dodal pro britský deník Mirror

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

Zobrazit celý online

Video  Buča odkryla mučení lidí! Přijde konec Putina? A policie řeší Schillerové instagram.  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa