Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rublem platit nebudeme! Síkela kvůli plynu z Ruska svolal krizový štáb

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. dubna 2022
14:44
Autor: ČTK - 
1. dubna 2022
10:26

Česká republika má zásoby plynu přibližně na jeden měsíc, zásoby ropy a ropných produktů na více než 90 dní. V současnou chvíli jsou veškeré dodávky energií stabilní, uvedl dnes po jednání krizového štábu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Tisková konference byla bez dotazů novinářů. Firmy z Evropské unie budou podle ministra pokračovat v platbách za energie Rusku v té méně, ve které byly kontrakty sjednány, a jakékoliv jednostranné změny budou považovány za porušení těchto smluv.

Česká republika je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely připravena na všechny možné varianty vývoje dodávek plynu a ropy z Ruska.

Dnešního jednání krizového štábu se kromě Síkely zúčastnil také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), zástupci společnost Net4Gas, která je provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v ČR, zástupci Správy státních hmotných rezerv (SSHR), společnosti Čepro, ČEPS a zástupci všech významných obchodníků a výrobců energií.

Zástupci energetiky se mají kvůli současné situaci podle Síkely znovu sejít příští týden.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

19:20
Dnes

Česko s Německem sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy, řekl po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem prezident Petr Pavel. Podobné pozice mají země podle něj také ve vztahu k Číně, případně africkým zemím.

„Jsem rád, že na řadu těchto problémů sdílíme velice podobné pozice,“ řekl Pavel. Těší se, že v diskusích budou pokračovat.

18:50
Dnes

Dva mrtvé si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý raketami, oznámil dnes šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o osmi raněných.

Zobrazit celý online

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve čtvrtek dekret, podle kterého ode dneška odběratelé z takzvaných „nikoliv přátelských zemí“ musí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

ČR je podle Síkely od dnešního rána ve spojení s úřadem předsedy Evropské rady, EU dnes zveřejní společný výstup na ruský požadavek na platby za energie v rublech, ve kterém platby v ruské měně odmítne.

„Příští týden 7. dubna na tento postup naváže jednání expertních ministerských skupin Evropské unie. A jejím úkolem bude dopracovat to, na čem jsme se už předběžně dohodli, a sice detail společných nákupů energií v rámci Evropské unie a koordinace přípravy na zimu. Česká republika samozřejmě od začátku tento jednotný postup na úrovni Evropské unie podporuje,“ řekl Síkela.

Dnes odpoledne začne jednání Mezinárodní energetické agentury na ministerské úrovni, předmětem jednání bude další dobrovolné uvolňování ropy na trh ze strany členských států agentury. „Již dříve se členské státy shodly na uvolnění 60 milionů barelů ropy,“ uvedl Síkela s tím, že tato ropa již na trh přichází. Předpokládá se uvolnění dalších 120 milionů barelů ropy, 60 milionů z toho má poskytnout USA. „Což považuji za krok velice prospěšný z hlediska stabilizace trhu,“ dodal Síkela.

Dodávky do EU bez přerušení

Dodávky ruského plynu do Evropy pokračují bez přerušení. Průtoky dvěma ze tří hlavních plynovodů přivádějících ruský plyn do Evropy - Nord Streamem 1 přes Baltské moře a plynovedem přes Ukrajinu na Slovensko, zůstaly stabilní.

Průtoky další hlavní trasou, plynovodem Jamal přes Bělorusko, změnily směr a přivádějí plyn z Německa do Polska. To však není neobvyklé a nemusí to nutně znamenat novou politiku, upozornila agentura Reuters.

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom oznámil, že pokračuje v dodávkách zemního plynu přes Ukrajinu podle požadavků evropských zákazníků. Gazprom dnes také oznámil, že jeho vývoz plynu do zemí mimo bývalý Sovětský svaz v prvním čtvrtletí klesl o 27,1 procenta na 38,5 miliardy metrů krychlových. V samotném březnu vývoz meziročně klesl o 16 procent v průměru na 494 milionů metrů krychlových denně, což ale bylo o 17 procent více, než činil průměr v únoru, a nejvyšší údaj za sedm měsíců.

Video  Putin vyváží ruské lži! Válkou chce zakrýt neschopnost, říká poslanec Žáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa