Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mariupolského řezníka“ zasáhnou sankce. Britové je rozšířili i na prominentního moderátora

Autor: ČTK, sova - 
31. března 2022
14:18

Britská vláda ve čtvrtek oznámila rozšíření protiruských sankcí na 14 dalších subjektů včetně státních médií a jejich „propagandistů“ a ruského generála Michaila Mizinceva, kterého označila jako „mariupolského řezníka“. Opatření míří proti těm, kdo šíří lži o ruské invazi na Ukrajinu, uvedlo britské ministerstvo zahraničí. Šéfka diplomacie Liz Trussová sdělila, že Londýn bude dál stupňovat tlak, aby ruský prezident Vladimir Putin „na Ukrajině prohrál“.

Nová várka sankcí dopadá mimo jiných na prominentního moderátora ruské státní televize Sergeje Briljova, který má podle zpravodajské společnosti BBC i britské občanství a vlastní byt v Londýně. „Briljov už nebude moci dosáhnout na žádná ze svých britských aktiv či pokračovat v podnikatelské činnosti,“ uvádí prohlášení britské vlády.

„Vláda také uvaluje přímé sankce na státní mediální organizace a cílí na Kremlem financovanou TV-Novosti, která vlastní RT, dříve Russia Today, a na Rossija segodňa, která kontroluje zpravodajskou agenturu Sputnik,“ pokračuje komuniké. Británie už dříve, stejně jako Evropská unie, zablokovala vysílání televize RT, zakázán je také internetový obsah od Sputniku. Podle britské vlády nové kroky zabrání RT v „cestě zpět na britské televize“ a britským subjektům v „podnikání s nástroji ruské státní propagandy“.

Řezník je známý už z Aleppa

„Putinova válka je založená na přívalu lží,“ uvedla k novým postihům ministryně Trussová s tím, že pokud jde o další posilování sankcí, zůstávají na stole všechny možnosti. Moskva svou více než měsíc trvající agresi proti Ukrajině prezentuje jako boj proti „nacistům“ a snahu „osvobodit“ ruskojazyčné obyvatelstvo Ukrajiny, zároveň navzdory neustále se hromadícím důkazům popírá bombardování civilních cílů, jako jsou obytné domy, nemocnice nebo školy.

Největší škody v tomto směru zřejmě utrpěl jihovýchodní přístav Mariupol, kde jsou za ruského obléhání uvězněny desetitisíce obyvatel, přičemž tisíce jich pravděpodobně od začátku ofenzivy zahynuly.

Londýn zkázu města připisuje generálovi Mizincevovi, který stojí v čele Centra řízení národní obrany Ruské federace a dohlíží na veškeré ruské vojenské operace. Podle britské vlády dostal Mizincev kvůli brutalitě ruského postupu přezdívku „mariupolský řezník“. „Je známý používáním zavrženíhodných taktik, včetně ostřelování civilních center v Halabu (Aleppu) v letech 2015 a 2016 a nyní v Mariupolu, kde jsou na ukrajinském lidu páchána zvěrstva,“ uvádí tisková zpráva.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Ozáření ruští vojáci míří do Běloruska. Utne Rusko plyn? A Mynářova záhadná cesta do Kataru.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa