Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražští Rusové chystají v sobotu demonstraci. „Odsuzujeme Putina a stojíme za Ukrajinou,“ říkají

Autor: veef - 
25. března 2022
18:26

Ruská komunita v Praze chystá na sobotu demonstraci s názvem Rusové proti Putinovi, na které chce vyjádřit podporu Ukrajině a zdůraznit svůj postoj, že ne každý Rus souhlasí s Putinovým vražděním. Podobné iniciativy vznikají na celém světě, proto se i pražská ruská komunita rozhodla, že se připojí.

Pár dní po začátku ruské invaze na Ukrajinu vznikl v Praze ruský spolek s názvem Antwar, který založili ruští novináři, experti a umělci žijící v Praze. Inspirací jim byla podobná protiválečná iniciativa založená mezinárodně uznávanými Rusy jako je například známý velmistr šachu Garri Kasparov.

(Nejen) ruští akademici a umělci

„Když jsem zaregistroval, že vznikla tato iniciativa, rozhodl jsem se podobnou založit i v Praze. Oslovil jsem se svým nápadem několik svých přátel jako například Alexandra Morozovova, který přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a je známý odborník na ruskou problematiku a také Antona Litvinova, umělce a ředitele pražského festivalu Kulturus,“ vyvětluje pro Blesk další z organizátorů Denis Bilunov, jenž sám přednáší na Karlově univerzitě a do Prahy přišel před dvěma lety.

Aby se myšlenka mohla co nejsnadněji šířit, vznikla i speciální facebooková skupina. „Začali jsme oslovovat další lidi, naše přátelé a také ty, o kterých jsme věděli, že se již nějak angažují v pomoci Ukrajině,“ říká Bilunov. Lidé ve skupině se navzájem podporují a radí si, kde je pomoc nejpotřebnější. Někteří chodí i na Hlavní nádraží nebo do Kongresového centra pomáhat jako dobrovolníci.

Skupina také podporuje celosvětovou iniciativu, která se na znamení nesouhlasu s Putinovým vražděním rozhodla upravit ruskou vlajku. „Z vlajky byla odstraněna červené barva jako symbol krve, zůstala jen modrá a bílá barva. V modré a bílé jsme také začali vyrábět odznaky „Rusové proti Putinovi,“ vysvětluje Denis Bilunov.

Od happeningů po demonstraci

Spolek Antwar ale stále cítil, že to není dost. Už v minulosti se konala setkání u ruské ambasády nebo na Václavském náměstí, nebyla ale příliš masová, většinou přišlo kolem stovky lidí. Spolek se tedy rozhodl uspořádat demonstraci, která začne pochodem Prahou a následně se demonstrující sejdou na Staroměstském náměstí.

„Nebylo to jednoduché rozhodnutí, nebyli jsme si jisti, kolik by mohlo dorazit lidí. Putinova válka však vše změnila a my cítíme, že je důležité dát veřejně najevo, na které straně stojíme. Jasně odsuzujeme Putinovu agresi, podporujeme Ukrajinu, Evropu i Českou republiku a chceme to říci i veřejně,“ zdůraznil Bilunov. Demonstrace je naplánovaná na sobotu 26. března. Sraz je ve 13 hodin na náměstí Míru, odkud se půjde průvodem na Staroměstské náměstí, kde bude následovat program.

Video  Děti si připravily písničku o lásce za války. Skoro celý sál se dal do pláče  - Jan Dařílek
Video se připravuje ...
22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa