Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tak tiskne ruku Biden! Odborníci odhalili tajemství fotky premiéra Fialy s americkým prezidentem

Autor: lc, Robert Klejch - 
26. března 2022
05:00

Laskavá nadřazenost, nebo skutečně přátelský a srdečný pozdrav? Společný snímek amerického prezidenta Joea Bidena (79) a českého premiéra Petra Fialy (57) ze summitu Severoatlantické aliance v Bruselu svými emocemi zaujal i zkušenou odbornici na neverbální komunikaci Elišku Landovskou a také experta na etiketu Ladislava Špačka.

Na summit dorazili lídři všech zemí NATO, právě premiér  Petr Fiala se na úvod krátce setkal s americkým prezidentem Bidenem. „My jsme si stihli říct opravdu jenom pozdravy a zdvořilostní věty. Ale to setkání s prezidentem Bidenem bylo velmi srdečné. Prezident Biden velmi dobře ví, co dělá Česká republika, jakou roli hrajeme dnes v Evropě a při pomoci Ukrajině,“ komentoval Fiala setkání, které proběhlo jen týden po cestě českého premiéra do Kyjeva.

Podle expertky na řeč těla Elišky Landovské srdečné výrazy na tvářích obou politiků vypovídají o přátelském ovzduší, v němž jednání probíhalo. „Stojí ve vzdálenosti v rozmezí 45 cm až 120 cm od sebe, která je považována za společenskou a můžeme ji běžně pozorovat na různých setkáních, například na večírcích a na podobných místech,“ popisuje Landovská postoj, ve kterém byli oba vyfoceni.

Nestandardní podání ruky

Na snímku však zaujme hlavně neobvyklý stisk ruky. „Podání ruky mezi americkým prezidentem a českým premiérem bylo velmi nestandardní. Obvykle se podává ruka běžným způsobem, že se ruce stisknou, to znamená, že do hry se nedostává druhá ruka, nepumpujeme, neplácáme se po zádech. Takže běžný byznys nebo politické podání ruky je takto jednoduché, trvá jednu vteřinu a máme to za sebou,“ vysvětlil pro Blesk expert na etiketu Ladislav Špaček.

Způsob podání ruky zaujal i Elišku Landovskou, podle které stisk vypadá srdečně, v případě setkání obou politiků je ale spíše překvapením. „Pokud by se tito dva muži přátelili již dlouhá léta, pak by překrytí Fialovy pravé ruky levou rukou Bidenovou znamenalo skutečné ujištění o naprosté podpoře za všech okolností. U lidí, kteří se neznají tak dobře, se jedná o gesto určité laskavé nadřazenosti,“ popisuje zákonitosti neverbální komunikace Landovská.

Bidenovo gesto potěšilo i Ladislava Špačka. „Tentokrát, zdá se, Joe Biden byl zachvácen jakýmsi projevem sympatií vůči českému premiérovi a stiskl ho i druhou rukou, což se obvykle nedělá. Ale já si to vykládám jako výraz mimořádného přátelského a řekněme úctyplného vztahu. Myslím si, že v tom není žádná nadřazenost, není v tom nic, jenom až neobvyklá srdečnost," soudí Špaček.

Srdečnost je ovšem podle odborníka na summitu Severoatlantické aliance, kdy všichni jsou spojenci a všichni se snaží co nejvíce se stmelit, docela namístě. „Mě to jeho gesto příjemně překvapilo,“ dodal Špaček.

Pragmatický Biden a příchylnost Fialy

Eliška Landovská se věnovala i čtení obličeje obou politiků, kdy ji zaujaly profily mužů. „Rovný, výrazný nos amerického představitele značí člověka cílevědomého a rozhodného, který když něco chce, umí toho dosáhnout bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat. Výška čela souvisí s inteligencí. V tomto případě bude nadprůměrná. Dlouhé ucho s přirostlým lalůčkem mluví o organizačních schopnostech. Rozum vždy zvítězí nad citovými hnutími, kterých není mnoho. Jedná se o skutečně velmi racionálního a pragmatického člověka, jehož od vytčeného cíle opravdu máloco odradí,“ soudí Landovská.

Český premiér má nos kratší než jeho americký protějšek a s oblou špičkou, což je rys, který podle odbornice na řeč těla svědčí o tom, že průraznost a dosahování cíle je ovlivňováno přemýšlením a zvažováním různých hledisek a možností. Tvar brady zakrývá vous, který ji činí mohutnější. „Brada z obecného pohledu vyjadřuje sílu vůle, odhodlanost a vytrvalost,“ vysvětluje Landovská.

Zajímavý je pro ni také zátylek obou mužů. „V případě pana Fialy je hlava mírně vyklenutá, takže vytváří pahrbek příchylnosti, což značí schopnost vytvářet a také udržovat mezilidské vztahy. Bidenově hlavě toto vyklenutí chybí. Rodinné a přátelské vztahy rozhodně  v jeho životě nehrají hlavní roli,“ soudí.

Jak podávat ruku?

Způsob, jakým podáváme ruku, o nás hodně vypovídá. Z historického hlediska je podání ruky vyjádřením skutečnosti, že se v našich rukou nenachází zbraň. Jsme připraveni jednat v přátelském duchu.

Ideální podání ruky nastává, když jsou obě ruce ve stejné výšce se středně silným stiskem. „Tak zvaní drtiči rukou, u nichž máte pocit, že se vaše prsty i dlaň ocitly ve svěráku, patří lidem dominantním a agresívním,“ popisuje Eliška Landovská.

Podání ruky ve stylu leklá ryba také působí nepříjemně. Tento způsob je zpravidla znakem nesmělosti a nejistoty. Je-li ruka ještě studená a vlhká,  celkový dojem vyzní velmi negativně. „Lidé, kteří podávají ruku hřbetem nahoru, bývají povýšení a často arogantní. Naopak ti, kteří mají sklon k podřízenosti, mívají ruku otočenou dlaní nahoru,“ dodává expertka na neverbální komunikaci.

Video  Fiala o své cestě na Ukrajinu: Manželku jsem prosil, ať to dětem neříká  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa