Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odvážlivec vrhal zápalné láhve na zdi Kremlu! Jak se s mužem vypořádají ruské úřady?

Autor: rix - 
24. března 2022
13:02

Kritikům invaze na Ukrajině v Rusku hrozí až 15 let vězení. Jeden z obyvatel Moskvy se zřejmě rozhodl odpor vůči rozhodování ruského prezidenta Vladimira Putina projevit velmi důrazně. Po vzoru Ukrajinců vzal do ruky Molotovovy koktejly a šel na věc. Zápalné láhve mrskal přímo na Kremlu, kde sídlí sám Putin!

Záběry z útoku kolovaly ruskými mediálními kanály poté, co je jeden z uživatelů nahrál na sociální síť Tiktok. Ten jel zrovna okolo Kremlu, když spatřil muže, jak hází Molotovovy koktejly na hradbu bránící sídlo prezidenta. Jak informoval deník Metro, klip rychle nasbíral několik stovek tisíc zhlédnutí. Odvážný Rus internet zaujal. 

Otázkou je, jak se k odvážnému činu postaví ruské úřady. Ačkoli muž nikoho nezranil a jen poškodil kremelskou zeď, takový útok určitě nezůstane bez odpovědi.

Projevy odporu ruské úřady tvrdě trestají. Jen několik dní poté, co válka začala, bylo zatčeno více než 3000 lidí, kteří vyšli do ulic ruských měst, aby se postavili na odpor proti konfliktu. 

Došlo také k pokusům prorazit kremelskou propagandu ve státem kontrolované televizi, zejména když se jedna z redaktorek nabourala do hlavního zpravodajského pořadu, přičemž držela transparent odsuzující válku.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Rusové unesli 11 evakuačních autobusů a ukradli dopravní letadla! A tají okupanti mrtvé?  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa