Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paliva v Česku konečně zlevňují: Cena benzinu spadla o korunu, u nafty klesá ještě víc

Autor: ČTK - 
24. března 2022
09:13

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic v Česku v současnosti prodává v průměru za 44,18 koruny, před týdnem byl o 95 haléřů dražší. O 1,48 koruny na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 46,21 koruny. I přes zlevnění zůstávají paliva výrazně dražší než před ruskou invazí na Ukrajinu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu letos 24. února. Za litr naturalu tehdy motoristé v Česku platili v průměru 37,48 koruny, tedy o 6,70 koruny méně než nyní. Nafta za stejnou dobu zdražila o téměř 9,80 koruny.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr v průměru za 43,78 koruny. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 45,81 koruny.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Zobrazit celý online

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu stojí v metropoli průměrně 44,59 koruny, nafta se v hlavním městě tankuje za 46,67 koruny za litr.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 23. březnu 2022 (v Kč/l) Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 23. březnu 2022 (v Kč/l) | ČTK

Průměrná cena benzinu v Česku rostla nepřetržitě od začátku války na Ukrajině až do 10. března, kdy kulminovala na rekordní hodnotě 47,26 koruny za litr. Následoval postupný pokles až těsně pod 44 korun tuto neděli. Od začátku týdne ale benzin opět zdražuje.

Podobný vývoj zaznamenala také cena nafty. Maxima dosáhla 13. března, kdy litr stál v průměru 49,57 koruny. Následný pokles se zastavil na konci uplynulého týdne těsně pod 46 korunami. Od pondělí průměrná cena dieselu v Česku opět stoupá.

Video  Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi