Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf Národní gardy Zolotov: Wagnerovci námi mohli projít jako nůž máslem. Putin mu slíbil tanky

Aktualizováno -
27. června 2023
16:00
Autor: mav - 
26. března 2022
05:00

Prapodivnému pochodu ČVK Wagner na Moskvu měla čelit Národní garda, tedy napůl vojenské, napůl policejní jednotky. Šéf Viktor Zolotov, bývalý bodyguard Vladimira Putina, své muže pochválil za taktiku, ale hrozilo prý, že by jimi Wagnerovci projeli jako nůž máslem. U Putina se zřejmě blýskl: Prezident mu slíbil nové tanky.

„Ano, dostali se k Moskvě, ale město by nedobyli,“ komentoval Zolotov wagnerovský pochod před novináři v úterý, po zasedání šéfů ozbrojených složek u prezidenta Putina. Bojovníci Národní gardy Ruské federace neboli Rosgvardije podle něj pracovali kompetentně, spolupracovali s tajnou službou FSB, ministerstvem vnitra a ministerstvem pro mimořádné situace, „aby zabránili krveprolití“.

„Soustředili jsme všechny síly na přístupy k Moskvě. Protože kdyby se skupiny rozptýlily, prošly by jako nůž máslem,“ upozornil však na možné potíže.

Putinův muž dostane tanky

A dalším problémem by mohla být lehká výzbroj jeho gardistů, kteří mají v popisu práce čelit kriminálníkům, pašerákům, teroristům či neozbrojeným demonstrantům – ne těžce vyzbrojeným žoldnéřům. „Tato otázka je nyní velmi akutní. Hodláme zavést do vojska tanky,“ uvedl nyní Zolotov. Podle něj byla tato záležitost projednána s prezidentem, termín dodání bojových vozidel a těžkých zbraní bude záviset na finančních prostředcích, cituje ho agentura RIA Novosti.

K dispozici by aktuálně mohla být těžká technika Wagnerovců, tu však podle aktuálních zpráv obdrží ruská armáda, které se tanků a dalších bojových strojů nedostává na Ukrajině.

Putinova osobní armáda

Národní gardu Ruské federace Vladimir Putin zformoval roku 2016 jako svým způsobem osobní armádu. Do čela postavil svého dlouholetého osobního strážce a pak šéfa ochranky Viktora Zolotova. Poznal ho zamlada, když byl zástupcem primátora Petrohradu; spojovalo je mj. judo.

„Je to taková pretoriánská garda na potírání vnitřního nepřítele,“ použil přirovnání k císařské osobní stráži za antického Říma Pavel Felgenhauer, vojenský analytik působící v Moskvě. „Připomíná mi úpadek římského impéria. Pozorujeme stárnoucího císaře, jenž svého bodyguarda jmenuje šéfem všeho,“ citoval ho roku 2016 magazín Vice.

11:46
Dnes

Město Hradec Králové připravuje pomoc partnerskému městu Černihiv na Ukrajině, kde po středečním ruském raketovém útoku zemřelo 18 lidí a 78 lidí bylo zraněno. Hradecká radnice již kontaktovala zástupce černihivského úřadu s nabídkou pomoci. 

Hradec Králové uzavřel partnerství s Černihivem v roce 2010, ovšem města spolupracovala již před rokem 1989. Před válkou v Černihivu žilo asi 280.000 obyvatel. V roce 2022 město čelilo mohutnému ruskému ostřelování a bombardování. V březnu 2022 zřídil Hradec Králové transparentní účet na pomoc Černihivu. Tuto středu útok zasáhl 16 výškových obytných budov, nemocnici nebo školu.

„Našemu partnerskému městu jsme připraveni pomoci, jak jen to bude možné. Pokoušíme se zjistit, jaký druh pomoci je v místě nyní potřeba,“ uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády – po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že „světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích“.

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

Zobrazit celý online

Kalašnikovy i vrtulníky

Na přehlídkách pochodují v maskáčových uniformách, disponují i těžší technikou – vrtulníky Mil Mi-8, hlídkovými loděmi, obojživelnými vznášedly, drony, roboty na zneškodňování bomb, obrněnými vozy odolnými vůči minám… V rukách jim můžete vidět třeba granátomety, raketomety, proslulou klasiku Kalašnikov AK-74 i modernější AK-200 či třeba odstřelovací pušky.

Jejich stavy narostly údajně ke 400 tisícům příslušníků. Původně byli převedeni od různých orgánů – pod ministerstvo obrany dříve spadaly jednotky OMON (připomínající polovojenské četníky, dnes slouží jako pořádková policie na demonstracích) či policejní útvary rychlé reakce (SOBR). Od ministerstva obrany přešli například někteří výsadkáři, příslušníci vojenské policie, námořnictva…

Úkoly Rosgvardije zahrnují vnitřní hrozby, protiteroristické operace, střežení hranic či ochranu strategických objektů. Střeží třeba i Krymský/Kerčský most, nejdelší most v Evropě, který od roku 2020 spojuje s ruskou pevninou anektovaný poloostrov Krym, jak rozhodla Státní duma. Jak známo, neustřežila ho, 8. října 2022 byl poškozen výbuchy neznámého původu...

„Většinu těchto rolí zastávalo ministerstvo vnitra a jeho orgány, což budí otázky, zda bylo vytvoření Rosgvardije skutečně potřeba,“ komentoval analytik Nickolas Bruetsch na portále The Security Distillery„Druhý kritický bod je, že Rosgvardija má nevídanou svobodu a nepodléhá vnějšímu dohledu. Jelikož je přímo podřízena prezidentovi, kritici se nemýlí, když o ní mluví jako o Putinových osobních policejních silách,“ dodal Bruetsch.

Na korupci a šlendrián v gardě si už dříve posvítili investigativci Alexeje Navalného, podle BBC zjistili, že „pretoriány“ krmí korupčnické vedení podřadným, zato předraženým jídlem. Generál Zolotov za to Navalného na videu vyzval na souboj a prohlašoval, jak ho naklepe jako řízek.

Už před invazí bylo ze záběrů z Ruska znát, že se na „cvičeních“ u hranic s Ukrajinou, čili přípravách na vpád, vyskytují mj. antony gardistů. „Silná indikace, že se budou na invazi podílet jednotky Rosgvardije,“ komentoval na twitteru Rob Lee, vojenský analytik King’s College London.

A skutečně se pak na Ukrajině už v prvných týdnech invaze objevily. Spíš než k dobývání území měly sloužit k jeho udržení, napsal Daily Telegraph. Do toho by mohlo spadat i zamýšlené zatýkání či likvidace ukrajinských vládních představitelů. Zřejmě se také podíleli v ovládnutí jaderné elektrárny Záporoží.

Video  Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa