Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putinova tajná služba zatkla ruského generála. Nebo dostal padáka? Měl selhat na Ukrajině

Aktualizováno -
18. března 2022
07:08
Autor: mav - 
17. března 2022
18:00

„Putinovi pretoriáni“, Národní garda Ruské federace, přišli o zástupce ředitele. Podle některých zdrojů byl generál Roman Gavrilov zatčen, podle jiných dostal padáka. Garda má zajišťovat vnitřní bezpečnost, potažmo boj s terorismem, nyní ji ale Vladimir Putin poslal na „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajinu.

Christo Grozev, šéf investigativního projektu Bellingcat, na Twitteru informuje, že generála zatkla tajná služba FSB; má prý informaci od tří nezávislých zdrojů.„Důvod zadržení je nejasný: Podle jednoho zdroje byl zadržen vojenskou kontrarozvědkou kvůli ‚únikům vojenských informací, jež vedly ke ztrátám na životech‘, zatímco dva další říkají, že šlo o ‚plýtvání palivem‘,“ napsal Grozev.

Objevily se zprávy, že ruští vojáci vyslaní do Běloruska před invazí rozprodávali místním své zásoby nafty.

Portál nezávislého zpravodajského portálu Ura.ru zase píše, že Gavrilov (45) dostal vyhazov. Podle jeho zdrojů „jeho propuštění inicioval osobně ředitel gardy Viktor Zolotov“. Zatčení popírá poslanec Alexandr Chinštejn. „Naprostý fake. Právě jsem sám s generálem Gavrilovem mluvil,“ napsal na Telegram. Podle něj také neměl generál na starosti logistiku, tedy ani naftu a maziva, o nichž se nyní hovoří.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Národní gardu Ruské federace (krátce zvanou Rosgvardija) Vladimir Putin zformoval roku 2016 po vzoru římských pretoriánů jako svým způsobem osobní armádu. Spadá přímo pod prezidenta. Do čela postavil svého dlouholetého osobního strážce a pak šéfa ochranky Zolotova. Než přešel v červnu ke gardě, Gavrilov předtím dvacet let sloužil u Federální služby ochrany, pod niž spadá i prezidentská ochranka pod Zolotovem.

Garda narostla až na údajných 400 tisíc mužů, má mít na starosti ochranu hranic, terorismus, organizovaný zločin… Na její fungování si už dříve posvítili investigativci Alexeje Navalného, podle BBC zjistili, že „pretoriány“ krmí korupčnické vedení podřadným, zato předraženým jídlem. Když se teď na Ukrajině nedaří armádě, přebrala ve „speciální operaci“ iniciativu Národní garda. Zjevně ani to Putinovi příliš nepomohlo.

„Je těžké hádat, k čemu čistka/rošáda na vrcholu siloviků povede, jedna věc je zřejmá: Není pochyb, že Putin uznává, v jak hlubokých s*ačkách ta operace je,“ dodal Grozev s tím, že už prezident musí být skutečně zoufalý – za války se velitelé měnit nemají.

„Vypadá to jako boj mezi FSB a Putinovými loajálnějšími siloviky – Rosgvardijí, Zolotovem, Kadyrovci a FSO,“ soudí spisovatel a ekonom Anders Aslund. „FSB je obvykle považována za silnější a tady se chopila iniciativy proti zástupci Putinova oblíbence Zolotova (který je pěkný pitomec),“ tweetuje.

Ve středu Putin horlil v televizním proslovu proti zrádcům a páté koloně Západu. Rusko podle něj projde přirozenou a nutnou „samoočistnou“ procedurou, protože lidé dokážou „rozlišit skutečné vlastence od spodiny a zrádců“.

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa