Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Ukrajinská holčička Amelie dojala písní zpívanou v krytu: Po útěku do Polska zazpívala na koncertě!

Autor: pma - 
23. března 2022
05:00

Sedmiletá Amelie zpívala před časem v jednom z ukrajinských krytů poblíž Kyjeva známou píseň z filmu Ledové království. Její zpěv dojal nejen přítomné, ale i celý svět. Teď se dívenka dostala do bezpečí v Polsku. Tam vystoupila na charitativním koncertě na podporu uprchlíkům a znovu rozplakala celý svět.

Válka na Ukrajině trvá už necelý měsíc. Ukrajinci jsou často dlouhé hodiny a dny schovaní v protiraketových krytech, kde se ukrývají před neustálým bombardováním. Někteří se snaží si chvíle v krytu alespoň trochu zlepšit. Jednou z nich je i sedmiletá Amelie, která v minulosti zazpívala známou píseň z filmu Ledové království. Video se dostalo na sociální sítě a potěšilo miliony lidí, kteří malé dívence gratulovali, jak krásně zpívá, a vyjadřovali podporu těžce zkoušenému ukrajinskému národu.

Malé Amelii se společně s babičkou a starším bratrem podařilo dostat do bezpečí v Polsku. Její rodiče museli ale zůstat v Kyjevě, kde se starají o ukrajinské vojáky a vaří jim jídlo. Vůbec netušili, co se jejich malé dcerce povede při evakuaci do Polska.

Dívenka tam totiž zahajovala velký charitativní koncert. A její zpěv slyšely tisíce lidí. Holčička neměla žádnou trému, i když tentokrát zpívala namísto písně Let It Go ukrajinskou hymnu. Na koncertě v polské Lodži pro ukrajinské uprchlíky se vybralo přes 27 milionů korun.

12:17
Dnes

"Válka se bohužel do Evropy vrátila a je jen na nás, abychom naši svobodu znovu ubránili," uvedl na sociální síti X prezident Petr Pavel.

12:13
Dnes

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) připomněla, že Česká republika je silným spojencem Ukrajiny. "Patříme mezi země, které nejen poskytují tu vojenskou materiální pomoc, ale poskytujeme i výcvik na Libavé, kde jsme schopni vycvičit každoročně na 4000 ukrajinských vojáků," řekla po ukončení ceremoniálu. "Rozhodně to ale není Armáda České republiky ani ministerstvo obrany, kdo by si přál ten konflikt nějakým způsobem eskalovat. Je tomu přesně naopak. Nejvíc si mír přejí čeští vojáci a ministryně obrany," dodala.

11:59
Dnes

 Nedaleko je brutální váleční konflikt, může skončit jen tak, že agresor bude poražen a všichni udělají pro úspěch Ukrajiny, co mohou. Po pietním aktu k 79. výročí konce druhé světové války na pražském Vítkově to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Všichni, kdo bagatelizují nebo nějak zlehčují hrozbu ze strany Ruska, dělají špatnou službu České republice, uvedl.

Kdyby nebylo odhodlanosti spojenců, nebylo by nacistické Německo v druhé světové válce poraženo, což je důležitým sdělením i pro dnešní dobu, míní Fiala. Mír není podle něj možné získat tím, že se na něj bude čekat, je nutné o něj usilovat. Záběry z války na Ukrajině podle něj připomínají scény z druhé světové války, opět umírají civilisté a je prolévána krev.

Zobrazit celý online

Video  Útok na Kyjev! Chystá se puč na Putina? A Babiš jde k soudu  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa