Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bývalá poslankyně a novinářka se znovu postavila Rusku. Během Euromajdanu byla brutálně zbita!

Autor: pma - 
22. března 2022
05:00

Ukrajinská investigativní novinářka Tetiana Chornovolová (42) má pro strach uděláno. Rozhodla se přidat se k ukrajinské armádě a bránit svou milovanou zemi. Povedlo se jí dokonce zneškodnit ruský tank nedaleko Kyjeva. Podobně se rozhodla už v roce 2013, kdy opustila kariéru poslankyně a vydala se na cestu proti proruským separatistům. Bohužel během drsných bojů přišla o manžela a sama byla velmi surově zmlácena.

Tetiana Chornovolová (42) byla do roku 2013 poslankyní ukrajinského parlamentu. Vše se změnilo v roce 2013, kdy situace na Ukrajině začala eskalovat a Tetiana se rozhodla pověsit politiku na hřebík a aktivně se bránit proruským separatistům. Často byla napadána za své novinářské názory a čelila tvrdým vyšetřováním. Kvůli účasti na protestech byla podle deníku Daily Mail dokonce ve vykonstruovaném procesu obviněna z vraždy.

Proruští separatisté jí zabili manžela

Pozdější vývoj nebyl pro Tetianu vůbec příznivý. Během Euromajdanu byla brutálně zbita. Utrpěla těžkou zlomeninu nosu a četné modřiny a pohmožděniny v oblasti obličeje. Její manžel Mykola Berezovyj, který byl podobně statečný jako Tetiana, zaplatil za podporu rodné země vlastním životem. V roce 2014 byl zabit v boji s proruskými separatisty na východní Ukrajině.

U Kyjeva zasáhla ruský tank

V současnosti je z Tetiany známá ukrajinská aktivistka a bojovnice proti Rusku. A to doslova. Při vpádu ruských vojsk na Ukrajinu na konci února letošního roku Tetiana znovu neváhala a vrhla se jako  dobrovolnice do války. I když je matkou dvou dětí, v klidu používá pušku AK 47 a bojuje na Ukrajině proti nepřátelským vojskům. Dokonce se ji povedlo zasáhnout ruský tank nedaleko Kyjeva. Na záběrech, který Daily Mail zveřejnil, Tatiana ukazuje manipulaci se zbraněmi nebo jak sleduje postup ruských vojsk.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Lipavský v Blesku: Ukrajina válku vyhraje. Zmínil barbarství Rusů a „nechutné“ útoky  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa