Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kuchaři z Pardubic vařili pro válečné uprchlíky na hranicích: Jsme od rány, ale stejně jsme brečeli!

Autor: jel - 
29. března 2022
12:00

MedyChef jsou kuchaři, kteří společně v Pardubicích provozují takzvaný food truck, tedy v podstatě pojízdné bistro. Když začala ruská invaze na Ukrajinu neváhali a rozhodli se zapojit do pomoci. Na hranicích několik dní vařili jídlo pro uprchlíky i dobrovolníky. Pak doplnili zásoby a vyrazili do asistenčního centra na brněnském výstavišti. Pro potřebné už uvařili obrovské množství jídla, pochválili však obrovskou solidaritu, která na hranicích panuje. Dodali ale, že přestože jsou chlapi od rány, neubránili se na místě slzám.

„Zavolali jsme si s kolegou a otázka byla jednoduchá ‚jedem?‘ a odpověď byla ‚jedem!‘,“ řekl hned na úvod Blesku jeden z kuchařů Leoš Dupal. Společně s ním celou akci řešil především jeho kolega Pavel Meduna. Aby vůbec mohli několik dní na hranicích vařit, potřebovali zásobovací dodávku, food truck i obytné auto, aby měli kde přespat. Na jejich iniciativu však ihned reagovali jejich přátelé, kteří jim pomohli. Mnoho věcí jim připravila i chrudimská střední odborná škola a učiliště.

Na slovensko-ukrajinskou hranici ve Vyšném Nemeckém vyrazili ve třech. Svou cestu koordinovali se slovenským krizovým štábem, aby byli skutečně tam, kde jsou potřeba. 

„Vařili jsme od rána do noci, fakticky jsme jeli osmnáctihodinové směny. Měli jsme sekané, guláše, polívky, trhané vepřové, dělali jsme snídaně,“ přiblížil Leoš Dupal. Jak doplnil, jejich food truck byl hned na ráně a byli pro všechny dobře viditelní a dostupní. „Jak my říkáme, bylo to nejlepší festivalové místo, na kterém nechceme být,“ prozradil kuchař s tím, že nedělali rozdíly a jídlo vydávali jak uprchlíkům, tak dobrovolníkům a jiným pracovníkům na místě. Na hranicích trojice strávila asi pět dní.

Solidarita i slzy

„Měli jsme nějaké termoboxy a pomohla nám i lokální teplota. Bylo tam mínus osm, mínus deset stupňů,“ popsal Leoš. Dodal, že když jim něco docházelo, tak byl každý ochoten pomoci, například když dobrovolníka poprosil o chleby na snídaně, druhý den měl dvacet bochníků. „Tam jsme zažili, jak lidi dokáží být fajn a super a skvěle fungovat. Ta solidarita tam byla obrovská.“

Po návratu z hranici MedyChef vyrazili ještě do asistenčního centra na brněnském výstavišti, protože zjistili, že na místě není žádné teplé jídlo a lidé tam často fungují pouze na bagetách. Chtějí vařit tak dlouho, dokud jim budou vycházet finance. Vše totiž hradí sami, případně za pomoci přátel a rodiny. Provoz je samozřejmě nákladný, zatím je to vyšlo hrubým odhadem na čtvrt milionu. Na hranice se však plánují se svým food truckem ještě vrátit. Cítí, že tam jsou potřeba přeci jenom o něco více než v asistenčním centru.

„Příběhy a situace, které nás na hranicích zasáhly ani nespočítám. Všichni tři jsme takoví od rány a nenecháme si nic líbit, ale stejně jsme každý několikrát za den brečeli, protože tam byly neskutečné věci,“ uzavřel kuchař své vyprávění s tím, že příběhy byly neskutečně silné, ale o to víc oceňují lidi, kteří na místě pomáhali. 

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Video  Útok na Kyjev! Chystá se puč na Putina? A Babiš jde k soudu  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa