Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obrázky hrůzy ze Záporožské nemocnice: Dívenka Máša (15) přišla o nohu!

Autor: rix - 
19. března 2022
14:55

Zmar, bolest a utrpení. Tak by se dal popsat obraz v nemocnici v Záporoží, kde se léčí malé děti. Tamní lékař Ivan Anikin popsal děsivá poranění, která mají na svědomí ruská invazní vojska. Své o tom ví i patnáctiletá dívka Máša. Po výbuchu granátu přišla o nohu a takřka i o ruku. 

Světlé prostěradlo přehozené přes tělo patnáctileté dívenky Máši Feščenkové jasně ukazuje obrys pahýlu a kde museli lékaři její nohu amputovat. Před pár dny se procházela se svou matkou Soňou a další dívkou v jejich rodném městě Polohy. V tu chvíli kousek od nich dopadl ruský granát. Následky byly strašlivé. Krom chybějící nohy má Máša zlomené rameno a potrhanou ruku. Výbuch ji ohlušil a nešťastnice už pět ní nejedla. 

„Doufám, že tento snímek na lidi udělá silný dojem,“ řekl Ivan Anikin, vedoucí intenzivní péče v dětské nemocnici v Záporoží, při pohledu na Mášino tělo. Že by fotka s někým v Rusku hnula, o tom si může nechat jen zdát. „Většina Rusů těmto fotkám vůbec nevěří,“ vysvětlil doktor. 

Někteří z jeho mnoha ruských přátel a příbuzných mu řekli, že obrázky a zprávy o zraněných ukrajinských dětech jsou falešné nebo pořízené z různých konfliktů v jiných částech světa. „Je to bláznovství,“ kroutil hlavou.

V nemocnici leží i Arťom s Milenou

Dvouletý Arťom Kostenko se pokoušel uprchnout s rodinou z Mariupolu, když v tu chvíli na jejich auto začali pálit Rusové. Malý chlapec poté ležel v bezvědomí v posteli naproti Máše. Má vážně poraněná střeva. Přestože byl jeho stav stabilizovaný, čelil mnoha dalším operacím. Vedle hocha leží i jedenáctiletá dívka Milena. Ta byla zraněná při ostřelování Kyjeva a musí být připojena na plicní ventilátor. 

Podle deníku Telegraph jsou Rusové příliš zaslepení kremelskou propagandou a zkrátka nechtějí nic slyšet o tom, co se děje. „Rád bych jim řekl, aby přestali zabíjet naše děti.  Ale podle mého názoru takovou žádost nikdy nevyslyší,“ dodal doktor Anikin. 

Mezitím co v ukrajinských nemocnicích trpí malé děti, ruský vládce Vladimir Putin pořádal obří slavnost v Moskvě na stadionu Lužniky, kde mluvil o Ukrajincích jako o nacistech, které je potřeba odstranit. Moskevská policie oznámila, že na stadionu Lužniki a jeho okolí bylo na oslavě osmého výročí ruské anexe Krymského poloostrova  více než 200 000 lidí.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě nemocnice v Kyjevě.  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa