Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

109 kočárků za 109 mrtvých dětí: Instalace ve Lvově připomíná děsivou bilanci války na Ukrajině

Autor: rix, ČTK - 
19. března 2022
12:03

109 mrtvých dětí. Taková je smutná bilance ruské invaze na Ukrajinu. Strašné číslo mají reprezentovat opuštěné kočárky na náměstí ve Lvově. Nešťastné memento připravili místní občasné 18. března. Rusy za zvěrstva patrně bude čekat obvinění z válečných zločinů. 

Tragické číslo potvrdila i prokurátorka Iryna Venediktová. Uvedla, že k 16. 3. zemřelo na Ukrajině již více než sto dětí. Ohlásila také spuštění databáze ruských válečných zločinů, kterou Kyjev míní využít u národních i mezinárodních soudů. Počet mrtvých dětí ale může být ještě několikanásobně vyšší. Do mnoha zpustošených oblastí se dosud nepodařilo záchranářům dostat. Jak uvedl na twitteru portál Kiyv Independent, zraněných dětí má být sto třicet. 

Ještě více než 1300 lidí zůstává v krytu pod troskami rozbombardovaného mariupolského divadla, o jejich osudu se neví. Na místě by mohla být polovina dětí. V ulicích města zůstávají těla obětí ruské agrese, svědci popisují, že je už nikdo neodváží.

„Zločiny zaznamenáváme 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Spustili jsme databázi válečných zločinů, kterou využijí všechny justiční orgány pro národní soudy i mezinárodní soudy,“ řekla Venediktová novinářům podle serveru Ukrajinska pravda a zmínila Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku a soudy OSN. Ujistila současně, že důvěrné údaje o oznamovatelích zločinů a svědcích jsou chráněny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu ve svém pravidelném nočním videoprojevu vyzval Moskvu ke smysluplným a upřímným mírovým rozhovorům, Rusko se podle něj jinak bude z války na Ukrajině zotavovat řadu generací.

23:21
7. 5. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

22:52
7. 5. 2024

Rumunsko je otevřeno diskusi o možnosti vyslat na Ukrajinu systém protivzdušné obrany Patriot, uvedl rumunský prezident Klaus Iohannis.

22:11
7. 5. 2024

Obrazem: Ukrajinská armáda v Doněcké oblasti

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě nemocnice v Kyjevě.  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa