Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Útok na západu Ukrajiny: Lvovem otřásly mohutné exploze. Rusové cílili na opravnu stíhaček?

Aktualizováno -
18. března 2022
08:27
Autor: ČTK, Mii - 
18. března 2022
07:49

Nejméně tři výbuchy se dnes ráno ozvaly v západoukrajinském městě Lvov. Podle prvních nepotvrzených zpráv bylo zasaženo místní letiště, napsal zpravodajský server BBC. Starosta města Andrij Sadovij následně na sociálních sítích uvedl, že útok několika raketami zasáhl opravárenský závod letecké techniky, umístěný nedaleko letiště samotného. Ukrajinský analytik Mattia Nelles uvedl, že závod byl jediný na Ukrajině, který zvládl upravovat stíhačky MiG-29 pro potřeby ukrajinské armády.

„Práce v závodě byly zastaveny, takže nejsou žádné oběti,“ napsal starosta s tím, že na místě už začali pracovat záchranáři.

„Podle místního zpravodajského článku z ledna měl závod na letišti smlouvu na opravu a úpravu stíhaček MiG-29 a byl jediným podnikem na Ukrajině, který upravuje MIG-29 pro ukrajinské letectvo,“ uvedl Nelles na twitteru.

Ve směru letiště vzdáleného asi šest kilometrů od centra města byl bezprostředně po explozích vidět velký oblak kouře, uvedla BBC jejíž zpravodaj je v současné době ve městě. Dým dokládají také záběry, které na sociálních sítích zveřejnili místní obyvatelé. Ty starosta ovšem vyzval, aby pokud možno fotografie z místa ruského úderu nezveřejňovali.

Západ Ukrajiny byl ruské agrese, která se soustředí na sever, východ a jih země, dosud v zásadě ušetřen. Minulou neděli ale zemřelo při ruském útoku na vojenskou základnu u polských hranic nejméně 35 lidí.

Lvov je městem, kam svá velvyslanectví přesunula řada západních zemí, míří přes něj také velký počet uprchlíků, kteří hledají útočiště v jiných zemích Evropy.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Útok na paneláky v Kyjevě: Masivní výbuch a pak kouř  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa