To, že Martina S. usvědčila hlavně jeho elektronická komunikace, zmínil i státní zástupce Marek Bodlák. „Opakovaně uvádí, že je na linii, že drží pozice, případně že je u železa, tedy tanků,“ řekl ve své závěrečné řeči. Soud mu nakonec uložil dokonce o rok vyšší trest, než státní zástupce požadoval.

Předsedkyně soudního senátu Silvie Slepičková zmínila, že mezi důkazy byla i komunikace na facebooku, ve které Martinovi S. jiný muž gratuloval k tomu, že dostal medaili za statečnost v bojích právě na Donbasu. Jindy se zase zmínil, že do Čech má vstup zakázán. „Byl si jednoznačně vědom protiprávnosti svého jednání, a dokonce počítal s tím, že by takové jednání mohlo být považováno za terorismus,“ uvedla. Martin S. byl do roku 1997 příslušníkem české armády.

Přísnější trest

Podle soudkyně dostal přísnější trest než jiní lidé obžalovaní za podobné činy kvůli tomu, že se zapojil do ozbrojeného konfliktu mnohem aktivněji a působil na velitelských pozicích. Odsouzený byl za teroristický útok a účast v teroristické skupině. Jeho obhájkyně Klára Tvrdá argumentovala tím, že jeho komunikace na sociálních sítích mohla být nadsazená a zprávy ani nemusel psát on. Dříve také uvedla, že se cítí být nevinný, a po vynesení rozsudku se na místě odvolala.

V Česku páchal pojistné podvody

U soudu také zaznělo, že Martin S. si na Ukrajině našel novou manželku, se kterou má i děti. Své vlastní rodině v Česku způsoboval spíše nepříjemnosti. Jeho bývalá manželka i dcera mluvily o tom, že se dopouštěl pojistných podvodů, do kterých bez jejich vědomí zatahoval právě své děti. Podle manželky falšoval například podpisy.

Jeho syn, který k soudu dorazil v den, kdy padl rozsudek, nechtěl vypovídat. „Za posledních 8 let mám ze všech problémů, co jsem kvůli otci měl, takové zdravotní problémy, že jsem se snažil na všechno zapomenout, a nevím, jestli bych si něco pamatoval,“ řekl pouze.

Do problémů podle její výpovědi přivedl i svojí bývalou přítelkyni, která s ním žila asi dva roky. „Nevědomky mě dostal do problémů. Byla jsem odsouzena s podmínkou,“ řekla.

Považoval se za nepřítele státu

O tom, že by jel „bojovat a chránit“ na Ukrajinu, jí prý několikrát vykládal. Zmínil se jí i o tom, proč odešel z české armády. „Mně jediné řekl, že po něm chtěli, aby podepsal nějaký papír, on s tím nesouhlasil, takže ho prý prohlásili za nepřítele státu,“ řekla.

Jejich vztah skončil brzy poté, co se o jeho podvody začala zajímat policie, která jí pozvala k výslechu. Když o tom řekla Martinovi S., tak se podle jejích slov sbalil a bez jediného slova zmizel. „Křičela jsem na něj do telefonu, že se nenechám zavřít. Řekl mi, že si to vyřeší, a pak už se neozval,“ uvedla.

Má obavy o život

Později jí řekl, že odjel na Ukrajinu, a na sociálních sítích dokonce viděla jeho fotografie v uniformě a se zbraněmi. U soudu se také ptala na to, jestli jí nehrozí kvůli její výpovědi nějaké nebezpečí. „Docela mám obavy, asi bude nebezpečný. Bojím se, aby mi někdo z Ruska nepřišel vyvraždit rodinu,“ vyjádřila své obavy.

Dnešní rozsudek pražského městského soudu není pravomocný. Martinovi S., který je stíhán jako uprchlý, by hrozilo 12 až 20 let vězení, sazba se však zvyšuje o třetinu, protože podle obžaloby trestné činy spáchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Fotogalerie
28 fotografií