Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusové bombardovali na divadlo v Mariupolu. Pod troskami jsou těhotné ženy i děti

Aktualizováno -
16. března 2022
20:43
Autor: sova - 
16. března 2022
18:25

Ruský nálet dnes zasáhl Činoherní divadlo v centru Mariupolu, kde se zřejmě ukrývaly stovky lidí. Informace o případných obětech jsou dosud upřesňovány.  Americká CNN mluví o 1000 až 2000 lidech, kteří se tam skrývali. Informovala o tom mariupolská radnice, která v prohlášení útok na divadlo označila za "cílený a cynický". Gubernátor Doněcké oblasti později sdělil, že Rusko letecky zaútočilo také na sportovní centrum Neptun, které sloužilo jako úkryt pro těhotné ženy a matky s dětmi, informovala agentura Ukrinform. Ruské ministerstvo obrany bombardování divadla popřelo a zprávu o této události označilo za "krvavou provokaci".

Městská rada uvedla, že ruské síly „záměrně a cynicky zničily Činoherní divadlo v centru Mariupolu. Letadlo shodilo bombu na budovu, kde se ukrývaly stovky pokojných obyvatel Mariupolu“.

Rada dodala na svém telegramovém kanálu, že „rozsah tohoto hrůzného a nelidského činu zatím nelze odhadnout, protože město je nadále ostřelováno, a to zejména v obytných oblastech“.

Prozatím je tak potvrzeno, že po bombardování byla zničena centrální část Činoherního divadla a byl zničen vchod do protiatomového krytu v budově. Rada města uvedla, že počty obětí se stále potvrzují.

Kryt byl největší ve městě

„Nelze najít slova, která by popsala míru krutosti a cynismu, s jakou ruští okupanti zabíjí civilní obyvatelstvo ukrajinského přímořského města. V hledáčku nepřítele zůstávají ženy, děti a staří lidé. Jedná se o zcela neozbrojené mírumilovné lidi,“ uvádí se ve zprávě s dovětkem, že „nikdy neodpustíme a nikdy nezapomeneme.“

Petro Andriuščenko, poradce starosty Mariupolu, uvedl, že divadelní kryt je „počtem a velikostí největší kryt v centru města“.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Zobrazit celý online

Podle předběžných údajů se v něm ukrývalo více než tisíc lidí. Počet mrtvých a zraněných není znám. Pravděpodobnost, že se dostanou skrze trosky, je však kvůli neustálému ostřelování a bombardování města jen minimální,“ řekl.

Podle dostupných informací byla bombardováním zničena centrální část Činoherního divadla a vstup do protileteckého krytu v budově. Agentura Reuters podotkla, že zatím nemohla informace o útoku na divadlo nezávisle ověřit. Podle satelitních snímků bylo přitom jasně patrné, že v budově jsou děti - upozorňovaly na to dva obří nápisy.

Satelitní snímek budovy divadla před ruským bombardováním. Satelitní snímek budovy divadla před ruským bombardováním. | Reuters

„Snaží se fyzicky zlikvidovat Mariupol a obyvatele Mariupolu, kteří jsou už dlouho symbolem našeho odporu. Dnes provedli letecký útok na Činoherní divadlo a plavecký bazén Neptun. Těhotné ženy a ženy s dětmi jsou nyní pod troskami,“ napsal na sociální síti Telegram gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko s tím, že zatím nebylo možné určit počet obětí těchto útoků.

„Rusové už začínají lhát, že tam bylo velitelství praporu Azov. Sami však dobře vědí, že tam byli pouze civilisté,“ dodal Kyrylenko s odkazem na na Činoherní divadlo. Ukrajinské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters uvedlo, že se tímto útokem Rusko dopustilo válečného zločinu.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti zprávu o náletu na Činoherní divadlo v Mariupolu důrazně popřelo. Podle prohlášení budovu zaminovali a vyhodili do povětří bojovníci dobrovolnického praporu Azov, který je součástí Ukrajinské národní gardy. „Budova divadla nebyla nikdy považována za cíl ruských jednotek kvůli potenciálnímu nebezpečí pro civilisty,“ tvrdí ministerstvo.

Generální štáb ukrajinské armády na facebooku informoval, že ruští okupanti odpoledne vedli palbu raketometem na kolonu civilistů, kteří se evakuovali z Mariupolu směrem do Záporoží. Podle dostupných informací jsou na místě mrtví a zranění, včetně dětí.

Video  Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa