Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podcast: Ukrajinky na prodej? Jak válka pomáhá obchodu s lidmi, prozradila Markéta Hronková

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
16. března 2022
05:00

Úřady a neziskové organizace bijí nad poplach před vzmáhajícím se obchodem s lidmi. Z Ukrajiny před válkou prchají statisíce lidí, což pro jednotlivce i organizované gangy znamená snadný výdělek. Ohrožené jsou především ženy a děti, jež mohou být drženi k nucené prostituci a práci. Jaké jsou praktiky v zakázaném byznysu, prozradila ředitelka neziskové organizace La Strada Markéta Hronková.

Válka, zoufalství a stres. To jsou hlavní viníci, kteří mohou podle Markéty Hronkové vehnat do sítě překupníků nevinné lidi z Ukrajiny. Její organizace La Strada operuje na území České republiky, ale získala informace, že kolem hranic s Ukrajinou dostávají uprchlíci „minimálně podezřelé nabídky,“ prozrazuje Markéta Hronková. 

„Kupříkladu nabízí ubytování, ale kladou si podmínky, že to musí být single, mladá žena a podobně. Nebo je tam nabídka přepravy, ubytování, zaměstnání, stravy, ale ten člověk odmítá specifikovat, kde to je a o co se bude jednat,“ jmenuje příklady podezřelých nabídek, které jsou z registrů úřadů nebo neziskových organizací v Česku vyřazované, ale na sociálních sítích nebo při osobním setkání se objevují.

Ženy a děti v nebezpečí

Lidé přijíždějí na hranice i po několika dnech cesty, a jsou proto velmi vyčerpaní. To podle Hronkové nešťastně nahrává obchodníkům s bílým masem. „Vzhledem k tomu, jaké složení populace uprchlíků teď je, a nemyslím si, že se bude v nejbližší době měnit, tak nejzranitelnější budou ženy, které přijedou s dětmi a budou nuceny kývnout na nabídku, kterou by jinak nepřijaly. Tehdy u nich může vzniknout tunelovité vidění, kdy mají pocit, že nemají jinou možnost,“ říká, proč s nabídkou mohou souhlasit.

Tito překupníci pak mohou využívat osvědčených taktik, kdy budou odsouvat výplatu, než „lapený“ člověk odejde. Jindy zase budou platit částečné zálohy, ale nikdy nezaplatí plnou dlužnou částku. Podle ředitelky La Strady v těchto případech trvá asi měsíc nebo dva, než obětem dojde s vykořisťovateli trpělivost.

Na území Česka zatím nové případy nucené prostituce nebo nucené práce Ukrajinců organizace nezaznamenala. „Nechci působit pesimisticky, ale jsem si téměř jistá, že naše práce přijde s určitým zpožděním. K nám se dostanou lidé třeba po měsíci, kdy měli dostat zaplaceno nebo jim bylo slíbeno něco jiného, ale neobdrží to, nebo se změní podmínky a podobně. To je něco, čeho se bojíme, protože situace se nezlepší v rámci týdnů,“ odhaduje další vývoj.

V jaké míře se objevovalo zneužívaní Ukrajinců v Česku před válkou, a proč se čeští občané nejčastěji prodávají do Velké Británie, prozradila ředitelka neziskové organizace La Strada Markéta Hronková v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Ukrajinky na prodej? Válka pomáhá obchodu s bílým masem  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa