Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Praktické rady psycholožky: Jak s dětmi mluvit o válce?

Autor: Iva Dvořáková - 
27. března 2022
17:23

Ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou je nyní zásadním a hlavním tématem napříč společností. Má psychický dopad na nás všechny a dotýká se i dětí. Jak s nimi o takové složité věci, jakou válka je, mluvit?

Tipy, jak našim nejmenším pomoci složitou situaci zvládat a jak s nimi správně komunikovat, připravila dětská psycholožka a speciální pedagožka PhDr. Eva Šimotová ve spolupráci s Kidtown.cz, odborníky na správný rozvoj dítěte.

Děti stejně jako dospělí prožívají obavy, strach, smutek, nejistotu, ztrátu pocitu bezpečí atd. U nejmenších se mohou objevit zvýšená fixace na rodiče, potíže s usínáním, noční můry atd. Děti školního věku se ve stresu často potýkají se ztrátou zájmu, neschopností se soustředit, nárůstem školních neúspěchů, mohou být agresivní, vyhýbají se povinnostem, přidružují se fyzické potíže, poruchy spánku, nebo třeba deprese

Tohle jim pomůže

  • Pokud dítě jeví zájem o informace, rozhodně ho neodmítejme, diskutujme a odpovídejme na dotazy
  • Na začátku se zeptejme, co o celé situaci ví, jak ji vnímá.
  • Odpovídejme jen na to, na co se dítě ptá, nezahlcujme ho informacemi.
  • Mluvme pravdu. Nebojme se přiznat, že něco nevíme. Společně zjišťujme informace.
  • U dětí batolecího a předškolního věku nezabíhejme do detailů.
  • Nepoužívejme věty: „Nic se neděje!“, „Všechno bude dobré!“, „Nemáš se čeho bát!“, znevažují dětské prožívání.
  • Nezapomeňme ale ošetřit dětské emoce. Pojmenovávejme, co se v něm odehrává: „Je normální mít strach!“, „Vidím, že tě to rozrušilo.“. Ujišťujme ho, že vše, co prožívá, je normální. „Musí být náročné to celý den poslouchat.“
  • Dejme najevo, že i my prožíváme stejné, nebo podobné pocity. Dítě bude cítit sounáležitost. Pocit, že v tom nejsem sám, bývá úlevný.
  • U dětí batolecího, předškolního, ale i mladšího školního věku podporujme ventilování napětí formou hry a relaxační činností (malování obrázku, a to klidně i s tematikou války, hra na vojáky, závody aut atd.).
  • Se staršími dětmi, které sledují média, si o tom povídejme, veďme je k tomu, že postoje mohou být odlišné, že se mohou objevit dezinformace. Ideální je sledovat vše společně.
  • Starším dětem nabídněme varianty, jak se zapojit (vyvěsit vlajku, poslat peníze, nabídnout pomoc ukrajinskému spolužákovi). Získají pocit, že mohou být užiteční a mají možnost se na vývoji událostí podílet
  • Neztrácejme optimismus!

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Náměstek primátorky Petr Hladík k nástupu ukrajinských školáků do škol v Brně  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa